USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

В ЄС планують бойкотувати саміт у Будапешті через «мирні візити» Орбана

15 Липня 2024 12:36
Високий представник ЄС Жозеп Боррель має намір скликати Раду із закордонних справ у день неформального саміту глав МЗС країн Євросоюзу в Будапешті, на тлі «мирних візитів» глави угорського уряду Віктора Орбана до Москви й Пекіна за перші тижні головування Угорщини в Раді ЄС.

Про це повідомляє Politico.

«Якщо в той же день відбудеться офіційна Рада із закордонних справ, організована високим представником Боррелем, міністри не зможуть поїхати до Будапешта», – сказав один із дипломатів.

Інший дипломат додав, що, бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хотіли б «надіслати чіткий сигнал, що Угорщина не виступає від імені ЄС».

Читати ще: В ISW назвали справжню мету «мирної місії» Орбана

Цей план неофіційно вже обговорювався з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу команда Борреля представить його 27 постійним представникам ЄС.

Зазначається, що Угорщина, яка нині головує в Раді ЄС, планує провести неформальний саміт міністрів із закордонних справ ЄС у Будапешті 28-29 серпня.

Проте після того, як Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні та його «мирних візитів» до лідерів РФ Володимира Путіна та Китаю Сі Цзіньпіна, які він не узгоджував з іншими 26 лідерами ЄС, багато міністрів закордонних справ шукають спосіб уникнути того, щоб «стати опорою ще одному пропагандистському шоу Орбана».

Як повідомляли, після візиту до Києва Орбан відвідав Москву й Пекін, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні.

Читати ще: Орбан попросив Трампа «повернутися та принести мир»

Від початку «турне» угорського лідера політичне керівництво ЄС заявило, що під час таких візитів Орбан представляє виключно себе та позицію своєї країни і не уповноважений представляти інтереси ЄС.

Президент Володимир Зеленський своєю чергою заявив, що посередниками у мирних переговорах можуть бути лише ті країни, які можуть серйозно впливати на режим Путіна у військовому чи економічному плані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Країнець Показати IP 15 Липня 2024 15:25
Росії не має це купа гною

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus