USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.75

В Єгипті відкопали астрономічну обсерваторію VI століття до нашої ери

Сьогодні 00:14
Археологи з міністерства туризму та давнини (MOTA) Єгипту виявили будівлю великої астрономічної обсерваторії VI століття до нашої ери в Кафр-еш-Шейху. Вона входила до комплексу споруд храму фараонів у стародавньому місті Буто.

Про це повідомляє ВСВІТІ.

Споруда була побудована з глиняної цегли. Вона займала площу близько 850 квадратних метрів, мала Г-подібну форму і підтримувалася колонами, а вхід був звернений на схід, до сонця, що сходить.

Усередині будівлі фахівці виявили артефакти, пов’язані з астрономічними спостереженнями. Серед них виявився великий сонячний годинник шириною 4,8 метра з вапнякових плит і блоків.

Серія з п’яти менших кімнат, ймовірно, використовувалася для зберігання інструментів обсерваторії, тоді як чотири невеликі приміщення з глиняної цегли і одна кам’яна кімната, мабуть, використовувалися як вежа обсерваторії.

Читати ще: У Єгипет повернули древній артефакт із зображенням фараона Рамзеса, якому 3400 років

Також було знайдено велику залу з трьома стінами, вкритими жовтим розчином та прикрашеними фресками із зображеннями голови бога Гора та ока Уаджет – символів, пов’язаних з космосом та Всесвітом у виставах древніх єгиптян.

Артефакти в обсерваторії включають бронзові статуї бога Осіріса, теракотову статую бога Бєса і гранітну статую, що належить до 26-ї династії, часу правління фараона Вахібре Псамметиха I. Ця статуя зображує Осіріса і має напис жерцю Псамметиху-Сенебу, що містить титул Зберігача царського друку. Інші артефакти включають вимірювальні інструменти, намисто-менат та релігійні символи з фаянсу, керамічну статую бога Птаха, кришки амфор та інші предмети.

У MOTA зазначили, що обсерваторія у Буто була найбільшим комплексом для астрономічних спостережень у Стародавньому Єгипті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus