USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

В Японії створили «живу людську шкіру» для покриття роботів

13 Червня 2022 23:45
Дослідники в Токійському університеті розробили метод вирощування еквівалента живої людської шкіри, яку можна використовувати для зовнішньої поверхні роботів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NHK.

Дослідницька група під керівництвом професора Такеуті Сьодзі повідомила, що вона скористалася двома типами клітин людської шкіри для того, щоб виростити живий шкірний матеріал. Ці клітини і робот у формі людського пальця вирощувалися разом у спеціальному контейнері, в результаті чого навколо пальця-робота утворився аналог шкірного покриву товщиною близько 1,5 мм.

Аналог шкіри має водовідштовхувальну властивість і здатний витримувати багаторазові розпрямлення та згини суглобів пальця.

Читати ще: Британська QinetiQ передасть Україні саперних роботів

Вирощена в лабораторних умовах шкіра також має здатність до самовідновлення.

Вчені підтвердили, що рана, завдана аналогу шкірного покриву, затяглася під шаром нанесеного на нього колагену за сім днів.

Зазначається, що ця жива шкіра не може існувати тривалий час поза живильним розчином.

Професор Такеуті заявив, що він хоче досліджувати шляхи використання складних функцій живих істот у роботах, одночасно займаючись вирішенням питань етичного характеру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus