USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

В Україну завезли небезпечний сир: чи виявили його на Волині

22 Лютого 2023 12:53
В Україну завезли небезпечний сир, який може спричинити менінгіт. У цьому продукті виявили лістерію – бактерію, яка дуже небезпечна для життя та здоров’я людини. Сир було завезено із Франції.

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та кормів головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Сергій Крутяк у включенні телеканалу «Аверс» розповів, чи є прецеденти виявлення небезпечного сиру на Волині.

Як ідеться на сайті установи, до Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області надійшло інформаційне повідомлення, отримане через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 8 лютого 2023 року, щодо виявлення Listeriamonocytogenes в сирах (Гаперон) з пастеризованого молока, що їх експортували з Франції (виробник: SOCIETELAITIEREDEVICHY, France; експортер: ThomasExportSA, France) до України (одержувач: ТзОВ «ТД Гурмандіз», вул. Костянтинівська, 72, м. Київ, 04080).

«Повідомлення надходить від європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми. Вона повідомляє про наявні ризики для здоров’я людини. Відповідно, про ввезення небезпечного сиру повідомляли всім територіальном органам Держпродспоживлсужби. Оскільки в нас діє воєнний стан, заходи державного контролю ми не можемо проводити, тому повідомляємо про це споживачів на своєму сайті. Також поінформовані й оператори ринку, які здійснюють обіг цих харчових продуктів, щодо проведення процедури вилучення та відкликання з обігу», – зазначив Сергій Крутяк.
Він розповів, що Держпродспоживслужба може вилучати небезпечні продукти з полиць магазинів за результатами проведених заходів державного контролю, але на період воєнного стану вони заборонені та не відбуваються. Водночас оператор ринку, який ввіз небезпечний продукт, має відповідну інформацію та зобов'язаний запровадити процедуру відкликання й вилучення сиру з обігу відповідно до закону про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчування.

«Відповідно до цього повідомлення, територіальний орган, зокрема зараз у Києві, має проводити розслідування, щоб встановити кількість партій і отримувачів, яким міг розійтися цей товар. Це не означає, що сир вже є на полицях. Цілком можливо, що небезпечний продукт зараз на складі. Інших повідомлень до головного управління Держпрождспоживслужби у Волинській області не надходило. На Волині проводять заходи щодо оповіщення, цієї продукції на території області поки не виявили», – повідомив посадовець.

Сергій Крутяк також відзначив, що до Держпродспоживслужби надходять повідомлення від споживачів, які виявляють певні недоліки і в інших продуктах харчування.

«Часто виробники та реалізатори через відсутність контролю на період воєнного стану вдаються до не дуже добрих методів і реалізовують погану продукцію. Але споживачі її виявляють та пишуть звернення, які й розглядає Держпродспоживлужба. Звернення передбачає проведення позапланових перевірок. Якщо буде виявлено порушення, накладуть припис, обов’язковий до виконання. Якщо ж порушення підпадає під відповідальність, передбачену законом про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти (стаття 65), то, відповідно, державні ветеринарні інспектори складають протокол про порушення та накладення штрафу», – резюмував посадовець Держпродспоживслужби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus