USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.60 41.90
  • PLN 10.65 10.87

В Україні збільшили витрати на армію: знайдуть 500 млрд грн до кінця року

Сьогодні 11:47
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 11417 щодо збільшення цьогорічного бюджету на військові потреби на 500 млрд грн.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

«Парламент прийняв в цілому законопроєкт № 11417 щодо збільшення бюджету цього року на 500 млрд грн на військові потреби. ЗА – 298», – написав народний обранець.

Він зазначив, що таким чином видатки бюджету 2024 року становлять рекордні для України 3,73 трлн грн.

Документ, зокрема, передбачає скорочення чи відмову від нових бюджетних видатків на 25,5 млрд грн – наприклад, «зайвих» коштів Мінсоцполітики. У першому читанні законопроект схвалили ще 3 вересня.

Де візьмуть додаткові 500 млрд грн на армію

Як розповідала раніше голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Росколана Підласа, додаткові гроші на Сили оборони збираються отримати, зокрема, за рахунок надходжень після збільшення податків, а також скорочення або відмови від нових бюджетних видатків на 25,5 млрд грн – наприклад, «зайвих» коштів Мінсоцполітики. Вона зазначала, що:

– ще близько 115,4 млрд грн сподіваються отримати від скорочення витрат з обслуговування та погашення державного боргу;

– близько 216 млрд грн планується залучити від розміщення облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП);

– близько 100 млрд грн від перевиконання податків та зборів;

– близько 12,7 млрд грн від надходжень від акцизів на паливо та тютюн.

Читати ще: Підвищення акцизу на цигарки може спричинити сплеск епідемії куріння в Україні після 2026 року. Дослідження

«Частина соціальних видатків загального фонду держбюджету в 2024 році покриваються також внутрішніми ресурсами, тому що іноземних грошей не вистачає. І при плануванні не було впевненості, скільки їх буде, тому саме в цій ситуації в цьому законопроєкті № 11417, який доповнює чинний бюджет, перенаправлення невійськові витрати мають сенс», – також пояснювала Підласа.

Нагадаємо, 17 вересня депутати Верховної Ради з другої спроби, у повторному першому читанні, схвалили законопроєкт щодо підвищення податків в Україні. Документ, який, серед іншого, передбачає підвищення військового збору з 1,5 до 5%, ще має бути прийнятий у другому читанні. Імовірно, закон набуде чинності «заднім числом» – з 1 жовтня, незалежно від дати остаточного затвердження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus