USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

В Україні запустили платформу з інформацією про доброчесність суддів

29 Грудня 2020 11:22
В Україні запустили відкриту платформу з інформацією про суддів, де кожен охочий може перевірити служителів Феміди на доброчесність.

Як пише «Четверта студія», про це повідомили активісти руху «Чесно».

Над розробкою платформи, в якій наразі містяться досьє понад 5 тисяч суддів, активісти працювали з 2016 року та витратили на це приблизно 5 тисяч годин роботи. Аналітики збирали дані винятково з відкритих джерел: декларацій суддів, відкритих реєстрів та судових рішень.

За словами авторів бази, головним критерієм, за яким оцінювали суддів, стала доброчесність. Експерти розробили п’ять її критеріїв, а саме непричетність до корупції та криміналу, прозорість статків, непричетність до порушень прав людини, дотримання професійної етики, неучасть в ухваленні сумнівних рішень. Якщо суддя порушував хоча б один з них, то отримував позначку «недоброчесний», а в профайлі його відзначали чорним часником.

Також у досьє кожного судді міститься його короткий професійний життєпис, який, за словами укладачів, зацікавить журналістів, активістів та учасників судових процесів.

«Ця кампанія має забезпечити право людей на інформацію, право знати, хто є суддею в його справі, і водночас побачити, наскільки серйозною є проблема недоброчесності суддів», – наголосив юридичний радник кампанії «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» Іван П’ятак.

Нагадаємо, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Високим є рівень недовіри українців, зокрема, до Верховного Суду (69%) та місцевих судів (67,5%).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Волинянин Показати IP 29 Грудня 2020 11:37
Хотів би відзначити порядного, справедливого і доброчесного суддю Маневицького районного суду Ониска Р. Ф.. Ця людина дійсно служить Феміді, а не чиїмось, а тим більше своїм меркантильним інтересам. Пишу з власного досвіду, хоча справа і розглядалась уже 4 роки тому, знаю, що рішення приймалось виважено незважаючи ні на що.
Лучанка Показати IP 29 Грудня 2020 12:11
А куди звертатися , якщо суддя завідомо виносить упереджене рішення по справі та підтримує того , хто більше платить ????
скептик до Лучанка Показати IP 30 Грудня 2020 11:33
до містера Лінча
Народна прокуратура Показати IP 29 Грудня 2020 12:18
Сподіваюсь, безумовним лідером з кількості отриманих "чорних часників" на Волині став "його честь" Ковтуненко
олександр Показати IP 29 Грудня 2020 16:08
А мамин синок, неук та нікчема - голова Луцького міськрайонного суду така сама мерзота. Були авторитети - Галич, Міліщук, Остапук, Квятковський і тут бац повна деградація суду - пахолюк
скептик до олександр Показати IP 29 Грудня 2020 23:33
а ви хоч одного порядного суддю з Луцького МРС назвете ? який пастух, таке і стадо
Анонім Показати IP 29 Грудня 2020 16:43
Це якась казка про доброчесність суддів ?
Народна прокуратура Показати IP 29 Грудня 2020 18:53
До Олександр. Це Квятковського Ви називаєте авторитетом? Хитрожо..й пристосуванець, що намагався створити імідж порядної людини. Ще таким авторитетом назвіть пафосного корупціонера Філюка, який встиг показати свою натуру вже в перші місяці роботи у Конституційному суді
Анонім Показати IP 29 Грудня 2020 19:31
Можно поздравить всех генпрокуроров Украины эпохи Порошенко и особенно Юрия Луценко (он правда не юрист, не поймет) со снятием санкций с бывшего премьера Николая Азарова. Причина банальна – украинские прокуроры не утруждали себя предоставлением реальных доказательств вины экс-премьера в уголовных преступлениях, ограничиваясь только декларациями и мифами. Судебная система ЕС через 6 лет фактически признала ту реальность, в которой живут наши «патриоты» мифом. До поры до времени в ЕС этому верили, но за 6 лет власть так и не сумела довести ни одно из дел по Азарову, как и по другим бывшим топ-чиновникам до реального приговора. Но украинцам успешно продолжают кормить информационный фаст фуд люди, которые виновны с самой большой трагедии за всю историю Украины.
скептик до Анонім Показати IP 29 Грудня 2020 23:31
фаст фуд був 70 років у СеРиСеРи і продовжується бувшими комуняками 30 років в УРКАїні
Наталка Показати IP 2 Січня 2021 20:36
https://chesnosud.org/profajly-suddiv/ лінк на сторінку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus