USD 40.80 41.15
  • USD 40.80 41.15
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.10 10.30

В Україні запровадять соціальні послуги для ігрозалежних

5 Липня 2024 21:37
Мінсоцполітики разом з ГО «Центр відповідальної гри» розробили єдиний державний стандарт надання соціальних послуг для людей з ігровою залежністю.

Про це повідомили розробники Державного стандарту соціальної послуги соціально-психологічної реабілітації осіб із ігровою залежністю, пише Укрінформ.

Як розповіла керівниця Громадської спілки «Центр відповідальної гри», юристка в сфері охорони здоров’я Ольга Ісаєва, вже розроблено протокол лікування від ігрової залежності та готується впровадження соціальних послуг для таких людей.
«В результаті першого всеукраїнського дослідження у сфері ігрової залежності під егідою МОЗ ми розробили протокол лікування ігрової залежності. Наразі очікуємо затвердження цього документу найближчим часом. А зараз працюємо спільно з Міністерством соціальної політики, Національною сервісною службою над провадженням соціальних послуг для людей з ризиком ігрової залежності», – сказала Ісаєва.

Читати ще: Лікування чи незаконне утримання «пацієнтів»? У Луцьку суд п’ятий рік розглядає справу скандального реабілітаційного центру

Державний стандарт стане основним нормативним актом, який регламентуватиме заходи, які надаватимуться надавачами соціальних послуг залежним від азартних ігор громадянам та їхнім родинам задля реабілітації, повернення до повноцінного життя та запобігання виникненню рецидивів.

Як зазначив державний експерт експертної групи з питань підтримки вразливих верств населення Директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Володимир Хаджинов, метою державного стандарту є уніфікувати надання соціальної послуги, посилити соціальний захист осіб з ігровою залежністю та членів їхніх сімей.
Читати ще: В Україні заборонили використання кредитних коштів для участі в азартних іграх

«Основними завданнями є забезпечити інтереси осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах через ігрову залежність, мінімізація наслідків і подолання ігрової залежності, надання психологічної та інформаційної підтримки, покращення функціонування та відновлення фізичного й психічного стану у таких осіб, підвищення їхнього соціального статусу та якості життя, запобігання виникненню ігрової залежності», – розповів Хаджинов.

Під час заходу нагадали, що пристрасть до гри було офіційно визнано ВОЗ як психічний розлад, а поняття ігровий розлад включено до нормативного документу міжнародного стандарту класифікації хвороб. Наслідками залежності від азартних ігор є психологічні проблеми, депресія, тривога, роздратованість, втрата соціальних зв’язків, фінансові проблеми, а недостатня фізична активність та постійна психічна роздратованість призводить до зниження імунітету.

Читати ще: В Україні заборонили рекламу азартних ігор та букмекерських контор

Питання попередження ігрової залежності та мінімізація її негативних наслідків для громадян та суспільства винесено в Україні навіть на рівень національної безпеки. Так, 20 квітня 2024 року РНБО України своїм рішенням «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет» і запровадженим того ж дня у дію указом Президента України, визначила заходи, спрямовані, зокрема, на забезпечення належного захисту прав та законних інтересів громадян України, посилення заходів щодо протидії негативним наслідкам функціонування сфери азартних ігор в мережі Інтернет. Їхню реалізацію доручено низці уповноважених державних органів. Зокрема, Міністерству соціальної політики України доручено ухвалити державний стандарт надання соціальної послуги «017.4. Соціально-психологічна реабілітація осіб з ігровою залежністю».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus