USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

В Україні запровадять електронні повістки. Що пропонує Кабмін

26 Грудня 2023 23:42
У разі ухвалення законопроекту про посилення мобілізації у військовозобов’язаних громадян з’явиться новий обов’язок – зареєструвати «Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста».

Така норма міститься у чинній редакції законопроекту № 10378, поданого до Верховної Ради, передає УНІАН.

Що собою представлятиме цей «електронний кабінет», у законопроекті не прописано, але зазначено, що цим питанням має зайнятися Кабмін, якщо Верховна Рада ухвалить законопроект.

Сам же електронний кабінет потрібен для кількох завдань. По-перше, через нього військовозобов’язаний повинен подавати актуальну інформацію про свої облікові дані. Зробити це необхідно протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження. Таким чином електронний кабінет стане альтернативою особистому візиту до ТЦК. Також законопроект передбачає, що облікові дані можна актуалізувати в цивільному Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Читати ще: Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

По-друге, через «електронний кабінет» громадянин може отримати повістку про виклик до ТЦК. Примітно, що в якості альтернативи повістку можуть надіслати також на електронну пошту. Як випливає з тексту законопроекту, така електронна повістка за юридичним статусом нічим не відрізнятиметься від звичайної паперової, вона накладатиме ті самі обов’язки та передбачатиме ті самі наслідки за її ігнорування.

Військовозобов’язані та резервісти, які не створять собі «електронний кабінет» і не актуалізують в ньому свої облікові дані, за повідомленням керівника ТЦК, будуть внесені до Єдиного реєстру боржників і до них будуть застосовувати певні обмеження:

заборона виїзду за кордон;

заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;

обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;

обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;

відмова в укладенні кредитного договору, договору позики;

призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Читати ще: Велика мобілізація у 500 тисяч осіб: Залужний пояснив, звідки така цифра

Ці обмеження буде скасовано, щойно громадянин виконає свої зобов’язання щодо військового обліку.

Примітно, що поліцейські зможуть перевіряти громадян на предмет дотримання ними вимог закону про військовий облік. Вони матимуть технічні засоби із програмним забезпеченням, яке надає доступ до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 27 Грудня 2023 00:13
Хоч би евтаназію дозволили чи шо
Анонім Показати IP 27 Грудня 2023 01:57
Спочатку нехай наші народні обранці своїх відприсків зареєструють і відправлять на фронт. Потім З має стати на коліна, попросити вибачення за те, що збрехав, що війни не буде і попросити захисту в народу. Тоді, можливо якийсь там кабінет я і заведу. А до того, ми не раби
Олексій Показати IP 27 Грудня 2023 04:49
Наче зараз кордони відкриті
Правда Показати IP 27 Грудня 2023 06:13
Примусити створити електронний кабінет-це повна .......вони і далі думають,що у всіх є інтернет,серйозно.Електронна повістка ....,краще на парканах і фіртках писати.Ну і фантазії.
123 Показати IP 27 Грудня 2023 08:57
Років за 50 такі дії визнають геоцидом нації. Нонсенс, країни Європи не віддаватимуть людей всупереч їхної волі, а в Україні все всупереч волі людській. Совок, ще крепший ніж був
олександр Показати IP 27 Грудня 2023 12:42
Чому чиновники, діти, внуки, родичі чиновників всі відмазані від війни та більшість з них за кордоном. В Ізраїлі сини міністрів воюють за свою батьківщину а в нас лише простий народ. Коли почалась війна були черги в військомати бо всі готові були захищати Україну, а зараз ніхто не хоче вмирати за злодіїв при владі які накрали міліарди і дальше ллють кров українців
мама Показати IP 27 Грудня 2023 12:46
цiкаво, як яийсь чоловiк в забитому селi буде створювати той електронний кабiнет......в чому....чи на чому.....
Їм плювати до мама Показати IP 27 Грудня 2023 14:12
Їм всеодно тупо запишуть в ухилянти тай в штрафбат.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus