USD 41.25 41.58
  • USD 41.25 41.58
  • EUR 41.40 41.80
  • PLN 10.30 10.60

В Україні запрацює електронна система регулювання обігу медичного канабісу

Сьогодні 10:55
В Україні впровадять електронну інформаційну систему, що забезпечить прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, відповідну постанову ухвалив Кабінет міністрів, передає Укрінформ.

«Дозвіл на використання медичного канабісу в Україні – це турбота про якість життя пацієнтів та водночас велика відповідальність для держави. Тож ми запроваджуємо сучасну електронну систему, яка забезпечуватиме безпрецедентний рівень прозорості обігу медичного канабісу – від насінини й до відходів. Кожна рослина канабісу, кожна виготовлена з неї одиниця продукту матиме унікальний ідентифікатор, що забезпечить повний контроль над їх обігом та дозволить нам гарантувати якість і безпеку ліків, а також унеможливити їх несанкціонований обіг», – міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

За його словами, за потреби можна буде відстежити шлях продукту від виробника до пацієнта та виявити можливі порушення за допомогою електронних інструментів.

Як зазначають в МОЗ, постановою уряду також затверджено порядок функціонування електронної системи, який передбачає, що усі операції з медичним канабісом мають фіксуватися й обліковуватися упродовж наступного дня після їхнього здійснення.

Йдеться про понад 30 видів операцій щодо більш ніж 10 об’єктів обліку.

Серед іншого у системі фіксуватиметься виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадка рослин та садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівля, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Обліку підлягатиме насіння, садивний матеріал, рослини, внутрішньоаптечні заготовки, ліки, відходи тощо.

Читати ще: Кабмін виключив канабіс з переліку особливо небезпечних речовин

Крім того, як нагадали в МОЗ, усі види діяльності, пов’язані з медичним канабісом, ліцензуватимуться.

Власником та адміністратором електронної системи буде Держлікслужба. Також буде забезпечений обмін даними між Держлікслужбою та іншими державними системами і реєстрами.

Зареєструватися і користуватися системою зможуть суб’єкти обліку (ліцензіати), уповноважені особи Держлікслужби, МОЗ, Нацполіції та СБУ. Доступ до системи буде безоплатним, цілодобовим та здійснюватиметься з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Постанова про електронну інформаційну систему обліку канабісу набирає чинності 16 серпня 2024 року. Очікується, що система запрацює у жовтні 2024 року.

В МОЗ нагадали, що використання канабісу у немедичних (рекреаційних) цілях, як і раніше, залишається під забороною. Ліки на основі канабісу пацієнт зможе отримати відповідно до медичних показань, лише за призначенням лікаря і за електронним рецептом.

Читати ще: Для чого в Україні використовуватимуть медичний канабіс і кому призначають такі препарати

Ліки на основі медичного канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах Америки.

Як повідомляли, в суспільстві довго тривали дискусії стосовно доцільності ухвалення згаданого закону. Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу ще у грудні 2023 року. 13 лютого президент Володимир Зеленський підписав документ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus