USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

В Україні вилучатимуть з обігу 500-гривневі банкноти старого зразка

Сьогодні 14:32
Із 1 серпня 2024 року Нацбанк почне вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років (старого зразка) з метою поступової їх заміни на банкноти сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску).

Про це повідомляє ЕП з посиланням на пресслужбу НБУ.

«Банкнот номіналом 500 гривень старого зразка в обігу поступово ставатиме менше, їх замінюватимуть сучасніші та більш захищені. Проте банкноти старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом. Громадяни без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати», – пояснили в Нацбанку.

Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу, зважаючи на зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка, які вже майже 18 років перебувають в обігу, зокрема понад вісім останніх років, одночасно з банкнотами сучасного покоління, додали в НБУ.

Читати ще: На заміну старим та зношеним: НБУ вводить в обіг нові банкноти 1000 грн

«Для Національного банку важливо, щоб уся національна валюта України, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Українці мають бути впевнені, що готівка, отримана в торговельній мережі, касах банків або в їхніх банкоматах, справді платіжна, захищена та належної якості. Поступова заміна банкнот старого зразка підвищить захист і якість грошей в обігу та зробить розрахунки комфортнішими для громадян. Це не створить незручностей, водночас принесе користь і державі, і банкам, і торговельним мережам, і громадянам», – йдеться у заяві.

Як відбуватиметься поступова заміна

З 1 серпня 2024 року Нацбанк спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема:

- банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;

- Нацбанк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Читати ще: Які українські банкноти торік підробляли найчастіше

«Як наслідок, потрапляючи в банки, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка не будуть більше повертати в обіг, а вилучатимуть та передаватимуть до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації. Водночас заміна банкнот номіналом 500 гривень старого зразка на сучасні з посиленою системою захисту не вплине на готівкові розрахунки громадян, їм не потрібно вживати додаткових заходів для обміну», – резюмували в НБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus