USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

В Україні власників вуличних відеокамер закликали припинити онлайн-трансляції: що кажуть у Луцьку

11 Червня 2023 19:43
Нещодавно СБУ закликала усіх власників вуличних веб-камер припинити онлайн-трансляції. Адже ворог використовує їх для своєї розвідки і коригування обстрілів в режимі реального часу. Але чи вплине така заборона на систему відеоспостереження «Безпечне місто» на вулицях, навколо приватних підприємств, біля житлових будинків.

Журналісти телеканалу «Аверс» звернулися за коментарями в Службу безпеки України. Там розповіли, на що варто звернути увагу власникам систем відеонагляду. Навіть, якщо не здійснюють онлайн-трансляції.

Вулиці Луцька та прибудинкові території всипані камерами. Власник мережі продуктових магазинів поза кадром розповів, що записи їхніх камер відеоспостереження систематично допомагають поліції розкривати злочини. Чоловік каже, що відео надають лише правоохоронцям, і то якщо їхнє прохання вмотивоване. В усіх інших випадках, запевняє, ніхто не отримує інформацію із системи відеонагляду.
Бізнесмен розповів, що поліцейські навіть самі вимагали від підприємців, аби ті мали камери відеонагляду. Якщо на магазині не було відеокамери, вони цікавилися, чому вона відсутня. Каже, що навіть міськрада, реєструючи дозвіл на робочі години, вимагала наявність зовнішнього відеоспостереження.

Наразі заборони користуватися такими камерами від силовиків не чути. Проте СБУ закликає звертати увагу на безпеку.

«СБУ закликає власників веб-камер здійснювати постійний технічний захисту свого обладнання, консультуватися з адміністраторами, які супроводжують роботу таких приладів, та наголошувати на систематичні зміні паролів та логінів до своїх акаунтів. Наголошуємо, що уся відповідальність за роботу таких камер покладена на їхніх власників. У випадку витоку інформації в мережу інтернет відповідальність покладається на власника веб-ресурсу, незалежно від того, чи він сам злив таку інформацію в мережу, чи вона стала доступною у результаті хакерського злому», – зазначила речниця СБУ у Волинській області Іванна Поліщук.

З її слів, насамперед це стосується автоматичної відеофіксації обстановки довкола житлових і соціальних споруд, дорожньо-транспортних, промислових, торговельних об’єктів. Адже вони є уразливими через недостатню технічну захищеність, на відміну від професійних систем відеоспостереження, де здійснюється потужний комплекс технічного захисту.

Система відеоспостереження «Безпечне місто» цілодобово моніторить територію Луцької громади. Онлайн-трансляції не проводили, тож застереження силовиків роботу системи відеонагляду не змінюють, розказують у департаменті муніципальної варти.

«Диспетчери моніторять камери, слідкують за ситуацією в місті і відповідно до запитів надають усі необхідні матеріали. Громадяни, поліція або інші структури можуть отримати відеозаписи будь-якої події, яка трапилася – це ДТП, викрадення речей. Система захищена, у неї неможливо просто зайти та витягнути відео», – розповідає в.о. начальника відділу «Центр безпеки міста Луцьк» департаменту муніципальної варти Оксана Матрунчик.

Українські спецслужби наголошують: моніторять усе, що відбувається в мережі інтернет. Якщо хтось зливатиме фото- чи відеоматеріали щодо діяльності сил оборони, ризикує сісти за ґрати аж на 12 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus