USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

В Україні відсутня вакцина проти туберкульозу: чому і коли з'явиться

11 Лютого 2021 21:15
В Україні не можливо щепитися проти туберкульозу. У попередньої партії закінчився термін придатності, а нової не доправили. Щеплення БЦЖ роблять на 48 годині життя малюка. Однак зараз дітей з пологових будинків виписують з позначкою «відсутня вакцина».

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У холодильниках для зберігання вакцин проти туберкульозу препаратів немає від початку лютого. Усі діти, яких виписують з пологових будинків, їдуть до дому без щеплення БЦЖ.

Від цієї вакцинації найменше відмов батьків. 86% малюків в Україні були щеплені проти туберкульозу. Ін’єкції, каже завідувачка відділення одного із пологових, закінчилися у січні.

«Вакцина проти туберкульозу, яка служила вірою і правдою. Термін придатності її закінчився. А від 31 січня, на жаль, всі діти виписуються з позначкою у довідці – «відсутня вакцина», – каже медик.

Юлія, яка народила дівчинку обурюється, що держава закликає українців вакцинуватися, але не забезпечує навіть обов’язковими щепленнями.

«Це та сама вакцина, яка має бути в доступі для всіх. Це базові вакцини. Це навіть смішно, що їх не має», – заявляє вона.

У батьків новонароджених малюків на сьогодні не має альтернатив. Вакцину проти туберкульозу приватні клініки не закуповують.

В останнє для України дитячий фонд ЮНІСЕФ доправив мільйон 200 тисяч доз вакцини проти туберкульозу у 2018 році. У ЮНІСЕФ і МОЗ була угода на постачання нової партії.

«Ми отримали запит до ЮНІСЕФ у листопаді 2019 року щодо закупівлі вакцин БЦЖ для України за кошти бюджету бюджетом 2018-го. Однак, вони просять нас придбати вакцину, яка не зареєстрована в Україні. І ми чекаємо на сертифікацію, бо це було б для нас незаконним. Привезти сюди вакцину, яка тут не сертифікована», – каже представниця ЮНІСЕФ в Україні.

В Україну мали завести вакцини індійського виробника, які виготовляє Serum Institut. У МОЗі кажуть, що реєстрація вакцини затягується через те, що виробник не надав увесь пакет документів.

«Ця вакцина потребувала перереєстрації в Україні, вони досить довго передавали документи і передавали досьє, щоб провести реєстраційні дії. Я сподіваюся, що сьогодні-завтра завершаться узгодження», – каже заступниця очільника МОЗ Світлана Шаталова.

Заступниця очільника МОЗ пояснює, що на цю ситуацію вплинула пандемія. Індійський Serum Institut займається виготовленням вакцини проти коронавірусу для світу, тому реєстрація вакцини БЦЖ саме в Україні для у них не у пріоритеті. У МОЗ переконують, що бюрократичні перепони будуть усунуті за кілька тижнів і вакцина пройде реєстрацію.

До України, очікується, мають завести мільйон доз вакцин БЦЖ. Однак, коли ін’єкції з’являться в пологових будинках, зараз спрогнозувати складно.

Зазначимо, що дефіцит щеплень Україна вже переживала у 2015-2016 роках. Вакцинація проти туберкульозу тоді впала нижче 40%. Вже наступні роки держава отримала стрімке збільшення захворюваності серед немовлят. У 2017 серед дітей до 4 років було діагностовано 280 хворих на сухоти. Це на сотню більше малюків, ніж у попередні роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Про Serum Institut Показати IP 12 Лютого 2021 12:14
Смерті мінімум 2-х дітей в Україні. Є фільм Інтера.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus