USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

В Україні свинина подешевшала на 10%

15 Липня 2024 17:35
У червні 2024 року середня ціна закупівлі свинини в Україні знизилась до 53,2 грн/кг, що на 10,1% (6 грн/кг) дешевше, ніж у травні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба асоціації «Свинарі України».

«Середня ціна закупівлі у червні склала 53,2 грн/кг з ПДВ (44,34 грн/кг без ПДВ) чи 1,3 дол. США (1,1 дол. США/кг без ПДВ, відповідно) у валютному еквіваленті. Це на 10,1% чи на 6 грн/кг з ПДВ нижче ніж у травні», – йдеться у повідомленні.

У галузевому об’єднанні пояснюють тенденцію до зниження зокрема у зв’язку з жорсткішими графіками відключення електроенергії. Крім того, на ринкову активність вплинула й активніша мобілізація, яка з одного боку внесла вимушені зміни у роботу підприємств, а з іншого частково зменшила потік споживачів.

За даними АСУ, у червні 2024 року обсяги імпорту свинини становили 195 т, а середня митна вартість завезеного кілограма становила 2,27 дол. США, що на 0,3 дол. США/кг менше, ніж у травні. Натомість експорт свинини у червні був у 1,5 раза більшим і становить майже 296 т сукупною вартістю близько 700 тис. дол. США.

Читати ще: «Цьогоріч наїмося доброго кавуна». За скільки і які баштанні можна купити на луцьких ринках

У червні середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини склала 191,9 грн/кг, що майже на 1% (1,8 грн/кг) менше травневого рівня.

Зрештою не усі м’ясні частини знизилися в ціні. Так, наприклад, лопатка та тазостегнова частина подешевшали найбільше – на 2,3% та 2,8% відповідно. А от середня ціна на преміальну вирізку та корейку скорегувалася на 0,3% чи в межах 1 грн/кг.

Натомість, за підсумками червня свинячий ошийок здорожчав на 1,6%. Водночас зниження середніх цін на свинину синхронізувалося з аналогічною динамікою цін на курятину (-0,8% проти середньої ціни у травні), тоді як яловичина додала 5%.

Читати ще: Як змінились ціни на продукти в Україні за рік: що подорожчало найбільше

«Окрім зниження закупівельних цін на свинину, вплив на ціни на прилавку має і низка інших чинників, зокрема і додаткові витрати, пов’язані з адаптацією торговельних точок до відключення електропостачання. Так, за відгуками постачальників закладів роздрібної торгівлі, не усі з них змогли адаптуватися до форс-мажорних обставин роботи. Утім, вже в кінці місяця більшість гравців ринку м’яса призвичаїлися до нових реалій та організували свою роботу відповідно», – додають галузеві аналітики.

Як повідомлялось, протягом червня охолоджене м’ясо свиней було доступнішим для українців ніж у кінці весни. Так, середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у перший місяць літа була на 0,9% чи 1,8 грн/кг нижчою, ніж у травні та склала 191,9 грн/кг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus