USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.30 10.55

В Україні створили першу команду швидкого реагування на пошкодження памʼяток культури

Сьогодні 08:59
У межах проєкту «Підвищення спроможності щодо планування першої допомоги та відновлення культурної спадщини в Україні» навчання пройшли 22 фахівці, які увійдуть до першої національної команди зі швидкого реагування та порятунку культури.

Про це повідомила під час пресконференції заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар, передає Укрінформ.

«За період з 24 лютого 2022 року по 25 червня 2024 року зруйновано або пошкоджено 1085 пам’яток культурної спадщини. З них національного значення – 121, місцевого значення – 884 і щойно виявлених – 80. Пам’ятки культурної спадщини пошкоджені або зруйновані вже у 18 областях нашої країни. Ми постійно проводимо моніторинг ситуації та консультуємося з нашими іноземними партнерами, такими як ICCROM (Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей – ред.), які вже створили мережу з понад 2000 експертів – рятувальників культурної спадщини в понад 120 країнах світу. Тому очільник МКІП Ростислав Карандєєв висловився за необхідність створення Національної команди швидкого реагування та порятунку культури», – сказала Бондар.

Заступниця міністра зауважила, що, окрім воєнного сьогодення, культурна спадщина зазнає впливу екстремальних погодних явищ, техногенних катастроф, переміщення людей з постраждалих від війни територій. За її словами, всі ці фактори призвели до запуску флагманського проєкту у співпраці з ICCROM «Підвищення спроможності щодо планування першої допомоги та відновлення культурної спадщини в Україні», основним завданням якого є, зокрема, підготовка до надзвичайних ситуацій, а також реагування, планування відновлення та зменшення ризиків для всіх форм культурної спадщини.

Читати ще: Україна вперше долучилася до комітету охорони культурної спадщини ЮНЕСКО

Бондар зазначила, що тренінг у межах проєкту з квітня по липень прийшли перші 22 фахівці, з яких почалося формування Національної команди зі швидкого реагування та порятунку культурної спадщини.

Генеральний директор Національного музею Революції гідності, співзасновник Агенції стійкості культури Ігор Пошивайло додав, що тренінг став нагодою для українських учасників набути практичних навичок з порятунку культури. Він підкреслив, що до ініціативи долучилися всі регіони України. Серед учасників були представники місцевого самоврядування, університетів, музеїв, а також археологи, спеціалісти з техногенних катастроф.

«Таке поєднання експертного середовища може надалі ініціювати створення низових мереж з порятунку культури», – сказав Пошивайло.

У межах тренінгу група фахівців відвідала зруйновану внаслідок російських обстрілів у березні 2022 року церкву Різдва Пресвятої Богородиці у В’язівці на Житомирщині. На прикладі цієї пам’ятки учасники вчилися управляти ризиками небезпек для культурної спадщини, аналізувати ситуацію згідно з міжнародними стандартами, документувати пошкодження, оцінювати ризики, здійснювати заходи безпеки та стабілізації пошкоджених або об’єктів культурної спадщини.

Організували тренінг ICCROM, генеральний директорат Європейської комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури, Міністерство культури та інформаційної політики України, Агенція стійкості культури, Національний музей Революції гідності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus