USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

В Україні реорганізують або ліквідують 603 бібліотеки

19 Листопада 2021 11:20
Міністерство культури та інформаційної політики погодило реорганізацію або ліквідацію 603 бібліотек, а також дозволило ще 463 бібліотеки виключити з базової мережі закладів культури.

Наразі МКІП не погодило реорганізацію, ліквідацію, виключення з базової мережі 352 бібліотек, а стосовно 233 закладів попросило додаткову інформацію, повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, опублікувавши позицію Мінкульту щодо закриття бібліотек в країні на сайті «Українська правда. Життя».

Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до органів прокуратури з проханням перевірити факти незаконної ліквідації та реорганізації закладів культури.

«Є приклади, де органи прокуратури порушили судові справи щодо неправомірності прийнятих рішень, а також випадки скасування таких рішень у судовому порядку», – повідомила Петасюк.

Щоб припинити необґрунтовану ліквідацію бібліотек, МКІП вже провело серію роз’яснювальних нарад з представниками обласних управлінь культури, структурних підрозділів у сфері культури районних державних адміністрацій та територіальних громад. МКІП активно пояснює процедури і умови реорганізації чи ліквідації закладів культури.

Також Міністерство неодноразово наголошувало на необхідності обласних державних адміністрацій відстежувати і зупиняти випадки реорганізації чи ліквідації закладів культури, які відбуваються з порушенням законодавства.

Як це повинно бути

Доцільність реорганізації та ліквідації державних та комунальних бібліотек визначається органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за погодженням із Міністерством культури та інформаційної політики.

Якщо територіальна громада ухвалює рішення про необхідність ліквідації чи реорганізації бібліотеки – вона має обов’язково звернутися до МКІП. Міністерство може винести рішення щодо погодження ліквідації чи реорганізації закладу культури за зверненням територіальної громади і на основі обґрунтованих підстав.

Інший спосіб ліквідації чи реорганізації бібліотек незаконний.

У зверненнях до МКІП про реорганізацію чи ліквідацію будь яких закладів культури територіальні громади повинні надати вичерпну інформацію про:

• причини необхідності і доцільності реорганізації або ліквідації закладу культури;

• населений пункт із зазначенням чисельності населення та кількості бібліотечних закладів;

• кількість штатних одиниць, які зберігаються та/або скорочуються;

• передачу майна та бібліотечних фондів;

• рішення засновника про реорганізацію або ліквідацію закладу;

• контакти відповідальної особи для уточнення деталей.

Якщо заявник стверджує, що було здійснено ґрунтовний аналіз всіх підстав та дотримання вимог для реорганізації чи ліквідації закладу, міністерство, у разі дотримання державних соціальних нормативів, погоджує таке рішення.

Після отримання погодження від МКІП, органи місцевої влади можуть здійснювати подальші заходи, необхідні для реорганізації чи ліквідації бібліотечного закладу.

Водночас переміщення бібліотек можливе без погодження з МКІП але за умови надання рівноцінного упорядкованого приміщення для обслуговування користувачів бібліотеки, роботи працівників, зберігання бібліотечних фондів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 19 Листопада 2021 11:57
Нищіть,звільняйте вчителів,хай підростає нерозумне б..ло,раби,які будуть робити на панів і не знати своїх прав.
ботоксШМЯК до Анонім Показати IP 19 Листопада 2021 13:03
Логіка зрозуміла, гоям наука не потрібна, тільки основні примітивні навики до праці.
! до ботоксШМЯК Показати IP 19 Листопада 2021 13:34
73% бібліотеки та школи не потрібні-головне щоб з телевізора не пропав 95 квартал!
Учень Показати IP 19 Листопада 2021 12:05
Так вчителі і є впершу чергу раби, і перші хто буде стояти на мітингах за паро гривень , щоб не звільнили, приклад Білорусь хто пролався за 30 срібняків тараканові, інтелігентні вчителі робили фальсифікації те саме і у нас
Анонім до Учень Показати IP 19 Листопада 2021 13:04
Так і є, наші вчителі це костяк 73%. Продались навіть не за реальні гроші, а за казки для розумово відсталих...
Микола Показати IP 19 Листопада 2021 12:06
Закрили бібліотеки, потім закриють школи і Вузи. Нехай Українці телевізор дивляться (і то за гроші) .
рехформы Показати IP 19 Листопада 2021 12:50
за 30 лет «реорганизовали» и закрыли 3500 школ...неизвестно сколько садиков стали местом сидения новых чиновников ( которых всегда «сокращали» несмотря на компьютеризацию) или просто разокрали. Больше 6 млн вымерло! Тихий геноцид в действии...
ха Показати IP 19 Листопада 2021 13:44
є таке кіно "Ідіократія", там на цю тему "не в бровь, а в глаз" :)
Хук до ха Показати IP 19 Листопада 2021 15:02
Є такий термін, какістократія. Він означає не те що перше приходить в голову (хоча близько), а насправді це влада найгірших, найменш достойних, найменш освідчених... Зараз у нас саме какістократія, яка всіма силами працює на олігархат.
ага до Хук Показати IP 19 Листопада 2021 18:09
Ви самі обрали цю владу...
Олесь Показати IP 19 Листопада 2021 19:41
Маючи дві вищі освіти розумію що я становлюся чужим в суспільстві яке роблять рабами . Книжка це душа це саме цінне людства і єволюції все це треба зберегти нашим нащадкам . Але пішла єра тік тока зубожіння ідей, безграмотність, насилля , тупість .....навязуються ідеї які задурманюйуть голову молоді і вселяють тупість. Стали відсутні повага, честь, гідність оден до одного . Ми пішли в зворотньому шляхові від еволюції. Дякуемо реформам освіти і тупим дипутатам які впроваджують такі реформи . Ура реформам придурків .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus