USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.53

В Україні почав діяти закон про легалізацію медичного канабісу

Сьогодні 11:49
В Україні від сьогодні введено у дію закон про легалізацію медичного канабісу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«16 серпня вступає в дію закон, який врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності», – йдеться у повідомленні.

Відтепер в Україні дозволено обіг канабісу в медичних цілях. Зокрема відповідними препаратами дозволено лікуватися військовослужбовцям, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, а також пацієнтам з епілепсією, онкохворим і паліативним хворим, що страждають від хронічного болю.

Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключено з переліку особливо небезпечних речовин. Їх обіг, який раніше був під забороною, тепер дозволений, але з певними обмеженнями.

Віднині також дозволено культивування рослин роду коноплі для промислових цілей (за винятком виробництва та/або виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин). Умова, за якої таке культивування дозволене, – використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканнабінолу не перевищує 0,2%. З 16 лютого 2027 року гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканнабінолу у висушеній соломі конопель для промислових цілей має не перевищувати 0,3%.

Щоб забезпечувати вирощування медичного канабісу в Україні, розроблено Ліцензійні умови, які незабаром розгляне Кабмін. Також під ліцензійний контроль підпадатиме весь ланцюг обігу медичних конопель від імпорту або вирощування до відпуску пацієнту в аптеці.

Серед вимог до культивування рослин роду коноплі – вирощування в умовах закритого ґрунту; забезпечення цілодобового відеоспостереження з наданням безоплатного доступу до нього Нацполіції; дотримання належної практики культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження (GACP).

Для культивування передбачено порядок придбання насіння рослин – воно має мати сертифікат якості та бути зареєстрованим у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Читати ще: Кабмін виключив канабіс з переліку особливо небезпечних речовин

Лабораторні дослідження медичного канабісу на вміст ТГК будуть проводити суто в державних лабораторіях, а зразки рослин відбиратимуть за участю Національної поліції, що забезпечить чіткий державний контроль за недопущенням незаконного обігу наркотичних речовин.

Додатковими елементами контролю за обігом наркотичних речовин з боку держави є супровід державною охороною перевезень медичного канабісу та ліків з нього.

Прозорість та контроль обігу ліків з медичного канабісу забезпечуватиме електронна система, роботу якої врегульовано нормативно. Після технічних розробок вона запрацює восени цього року, зазначають у МОЗ.

Кожна операція з медичним канабісом має бути зареєстрована в електронній системі упродовж наступного дня після її здійснення. Фіксуватимуть та обліковуватимуть понад 30 видів операцій щодо більш ніж 10 об’єктів обліку. До системи вноситимуть інформацію про виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадку рослин та садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівлю, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Обліку підлягатиме насіння, садивний матеріал, рослини, внутрішньоаптечні заготовки, ліки, відходи тощо.

Дозволено також імпорт рослинної субстанції канабісу, з якої можна виготовити ліки в аптеці. Для ввезення в Україну сировини ліцензований імпортер має отримати в Держлікслужбі відповідний дозвіл та не перевищувати встановлені державою квоти. Субстанцію реєструватимуть як активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) в Державному реєстрі лікарських засобів за скороченими строками (до 30 днів).

Читати ще: Для чого в Україні використовуватимуть медичний канабіс і кому призначають такі препарати

Ліки з медичного канабісу будуть виготовляти в умовах аптеки та призначати за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, які погано переносяться.

Придбати такі ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом, в якому буде вказано лікарську форму та дозування, назви активних речовин, які входять до їх складу. Очікують, що лікарські засоби з медичного канабісу будуть доступні пацієнтам у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст.

Людям, які в’їжджають або виїжджають з України чи прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря.

Згідно з законом, діяльність із використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у науковій, науково-технічній та освітній діяльності дозволена юридичним особам усіх форм власності за наявності в них ліцензії.

Водночас заборонено реалізацію рослин канабісу та продуктів їх переробки з будь-яким вмістом тетрагідроканнабінолу для рекреаційного вживання.

Канабіс має у складі сотні унікальних канабіноїдів та речовин. Тільки тетрагідроканнабінол та його ізомери мають психоактивний ефект. Інші канабіноїди не впливають на психічний стан, але можуть мати суттєвий позитивний вплив на перебіг деяких захворювань. Вживання непсихоактивних канабіноїдів не призводить до звикання.

У світі медичний канабіс успішно застосовують для усунення побічних ефектів хіміотерапії під час лікування онкозахворювань, при хронічному болю, глаукомі, анорексії, розсіяному склерозі, синдромі Туретта, шизофренії, епілепсії, різноманітних психозах, фантомних болях, нейропатичному болю тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus