USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70

В Україні планують створити Prozorro військового характеру

31 Січня 2022 13:04
Міністр оборони Олексій Резніков планує створити в Україні аналоги Агенції НАТО з підтримки та постачання, які займатимуться закупівлями в армії за прикладом системи «Прозорро».

Про це він розповів в інтерв’ю виданню Лівий берег, повідомляє Укрінформ.

«Хочу створити в рамках реформи Міноборони два аналогічних до НАТОвського NSPA агентства, такі собі «амазони». Одне буде займатися закупівлею озброєння, військової техніки, друге – засобами захисту, шоломами, бронежилетами, харчуванням, паливом, одягом тощо. Ми зробимо аналог «Прозорро» військового характеру, де будуть допущені сертифіковані виробники через реєстр, який вже утворений Мінстратегпромом. Так це зроблено в НАТО. Як у західних банках, наприклад: хочеш обслуговувати ці борди як юрист або аудитор, пройди всі перевірки, панелі допущення. Так само якщо хочеш продавати Україні озброєння або танки, джипи, вантажівки – пройди перевірку, будь у реєстрі, щоб тобі можна було довіряти», – сказав міністр.

Резніков також запевнив, що є прхильником максимально можливої відкритості у закупівлях для армії.

«Наші стратегічні радники – DRAB (Defense reform advisory board) – рекомендують нам максимально розсекретити, де це можливо, закупівлю озброєння й військової техніки. Я теж прихильник цього. У нинішньому Трирічному плані закупівель ми спромоглися на 30% зняти зайву секретність», – додав він.

Водночас урядовець зазначив, що в структурі Міноборони є різні підрозділи, один з них ГУМР – Головне управління майна та ресурсів. За словами міністра, це «монстр», який об’єднує в собі все, що стосується комерційної складової.

«Сьогодні слово ГУМР має негативну конотацію. Найбільша кількість прикладів можливих корупційних ризиків сконцентрована саме тут. І я вам анонсую, що ліквідую ГУМР узагалі як інституцію. Буде реорганізація, структура буде розділена на декілька підрозділів – Управління роботи з замовниками, Управління корпоративними політиками, Управління відчуженням надлишкового військового майна і Центр управління землями Міноборони. Це буде юридична ліквідація, реорганізація зі збереженням правонаступництва», – проінформував Резніков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus