USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

В Україні планують ексгумувати жертв Волинської трагедії

2 Жовтня 2024 22:11
Український інститут національної пам’яті у відповідь на запити громадян Польщі планує у 2025 році почати роботи з пошуку та ексгумації останків поляків у Рівненській області.

Про це йдеться в заяві УІНП від 1 жовтня.

За словами голови Українського інституту національної памʼяті Антона Дробовича, українська сторона й далі відкрита до взаємодії з польськими інституціями стосовно пошуку, збереження і догляду за місцями памʼяті українців у Польщі та поляків в Україні.

«Проте з огляду на те, що офіційні міжінституційні механізми щодо розв’язання проблемних питань з польською стороною в питаннях відновлення та збереження місць пам’яті вже тривалий час не діють... УІНП схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі», – зазначив він.

Читати ще: Вступ України до ЄС: Польща розгляне тему ексгумацій під час переговорів

Дробович додав, що в разі отримання від польських громадян необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку УІНП буде «старатися допомогти їм попри війну і складну економічну ситуацію».

Волинська трагедія чи Волинська різанина, як її називають у Польщі – один із кривавих епізодів українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни на Волині. Навесні 1943 р. Крайовий провід Організації українських націоналістів (ОУН) на Волині прийняв рішення про вигнання місцевих поляків. Обґрунтовувалося таке рішення необхідністю перешкодити планам польських провідних політичних сил повернути повоєнній Польщі західноукраїнські землі. За польськими підрахунками, під час Волинської трагедії з польського боку загинуло щонайменше 35 тис. осіб (переважно польських селян), а з українського боку – до кількох тисяч осіб. Українські дослідники вважають, що поляки кількість своїх жертв перебільшують.

Читати ще: Історичні проблеми з Україною треба вирішувати не шляхом «безцеремонного шантажу», – Дуда

Нагадаємо, громадянка Польщі Кароліна Романовська подала перший приватний запит від Польщі на імʼя Президента України Володимира Зеленського щодо ексгумації жертв Волинської трагедії в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus