USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

В Україні можуть встановити нові ліміти на перекази: у НБУ пояснили свою позицію

Сьогодні 14:34
Національний банк рекомендує запровадити нові ліміти на карткові перекази, обмежені вказаним в анкеті рівнем доходів клієнта: регулятор радить банкам домовитися щодо застосування такого орієнтиру обмежень.

Як повідомила прес-служба НБУ, про це йшлося на зустрічі правління Нацбанку з керівниками 30 найбільших банків, передає УНІАН.

Фінальне рішення про обмеження в 150 000 грн на місяць з 1 жовтня є тимчасовим, доки банки не посилять власні системи фінансового моніторингу, та має низку винятків, зокрема для волонтерів.

«Наша позиція: ринок не має бути зарегульованим. Але в ситуації, коли бюджет втрачає мільярдні суми податків через протиправні схеми, такі кроки необхідні», – пояснив голова НБУ Андрій Пишний.

Читати ще: Підвищення податків відкладається: Рада провалила голосування у першому читанні

Заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник зазначив, що НБУ та більшість банків активно борються з дропами, однак окремі установи не заважають таким клієнтам, вважаючи зростання клієнтської бази важливішим за ризики використання банку для відмивання коштів.

«Ми радимо банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, вказаний в анкеті. І щоб ліміти було встановлено одночасно по всьому ринку задля уникнення того, щоб клієнти змінювали один банк на інший», – зазначив Дмитро Олійник.

Читати ще: Шаг замість копійки: в НБУ відреагували на скандал

За його словами, упродовж наступного місяця регулятор розпочне створювати реєстр скомпрометованих карток, далі – реєстр неблагонадійних торговців.

Також Олійник наголосив на важливості відстеження і контролю за експортно-імпортними операціями із закупівлі енергообладнання та аналізу ФОПів у практиці ухиляння від сплати податків корпораціями. Банківська спільнота з цього питання має надати свої пропозиції, які Національний банк опрацює та дасть відповідні рекомендації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus