USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

В Україні ліквідовують смт. Як зміняться населені пункти Волині?

4 Серпня 2023 20:27
Україна без селищ міського типу. Верховна Рада ухвалила закон про ліквідацію смт. Офіційно нововведення ще не вступили в дію, але це лише питання часу.

Як нововведення вплине на класифікацію населених пунктів на Волині? Які населені пункти найближчим часом можуть змінити свій статус та які наслідки це матиме для їхніх мешканців? Про це йдеться в сюжеті «12 каналу».

Селище міського типу – це формулювання з'явилося в Радянському Союзі. Його почали використовувати замість поняття «містечко». Нині його ліквідовують.

«Закон очікували давно. Тому що цей закон приводить у відповідність найменування органів місцевого самоврядування і найменування адміністративно-територіальних одиниць. Він є наслідком завершення адміністративної реформи в Україні», – зазначила виконавча директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук.

Сьогодні в Україні – 461 місто, 882 смт, 1164 селища та понад 28 тисяч сіл. Відтепер буде три головні статуси: село, селище та місто.

Виконавча директорка волинського відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук запевнила, що на життя людей закон не вплине: «Є чітко визначена процедура, коли адміністративно-територіальна одиниця зі статусом села може набувати статусу селища і так само адміністративно-територіальна одиниця зі статусом селища набувати статусу міста».

Містом вважатиметься населений пункт із не менш як десятьма тисячами населення та наявністю компактної забудови. Селище – уже переважно садибна забудова та загальна чисельність жителів не менш як п'ять тисяч. До п'яти тисяч мешканців та виключно індивідуальні будинки – село.

«Але це не означає, що одразу всі населені пункти, де є компактна забудова, стануть містами. Ні. Процедура отримання статусу міста досить довготривала. Вона прописана в окремому законодавстві. Виключно Верховна Рада законом надає статус міста», – сказала Мар'яна Конончук.

Читати ще: Рада скасувала поняття селище міського типу

Не потрібно остерігатися й того, що чимало теперішніх міст втратять свій статус.

«Навпаки ми сьогодні будемо спостерігати збільшення кількості міст», – додала Мар'яна Конончук.
Саме це невдовзі може статися із селищем Олика. В Асоціації міст України кажуть, що воно вже давно заслуговує на статус міста, адже колись ним і було. Магдебурзьке право воно отримало ще в 1564 році. А перша згадка про Олику взагалі датується 1149-м в Іпатіївському літописі.

«Олика була справжнім туристичним містечком. І є навіть старі реклами, які запрошують до Олики. Вони розказують, які тут можна отримати переваги, розваги», – розповіла історикиня Валентина Харковлюк.

Статус міста в Олики забрали перші совєти, які прийшли сюди у 1939-му і через рік після свого правління відсікли від Олики кілька передмість та зробили з неї селище міського типу, а згодом позбавили статусу райцентру. Нині в селищі проживає понад три тисячі людей. Олика розвивається, прагне стати туристичною родзинкою Волині та повернути статус міста.

«Туристичне містечко, веселе, де всі люди посміхаються, де живуть люди ремеслами, де є людям робота, де люди хочуть їхати будуватися, де багато молодих сімей, школи, садочки переповнені дітками – отаким бачимо майбутнє Олики», – зазначив голова Олицької громади Олександр Прендецький.

Зміни не вплинуть і на статус міста Берестечка – одного з найменших в Україні. Населені пункти з особливим історичним значенням для регіону – виняток із нововведень.

«Берестечко залишається містом через свій унікальний історичний статус», – наголосила Мар'яна Конончук.

Окрім того, в Україні офіційно з'явиться нове поняття – поселення. Це компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Йдеться, наприклад, про дачні кооперативи або тимчасові мобільні містечка, де живуть переселенці. До слова, новий закон набере чинності через три місяці після офіційної публікації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
знову Показати IP 4 Серпня 2023 22:20
Історикиня, маляриня, штукатуриня, токариня, топографиня, геологиня...... Як же ви спотворили літературну мову, зробили з неї посміховисько........
Дикий до знову Показати IP 5 Серпня 2023 13:52
Мсткиня :D
Ще не зовсім свідоми до знову Показати IP 5 Серпня 2023 18:39
Думається, що і до слова "проститутка" дійдуть. В расєї ж так називають?. А в нас буде " проституткиня". Назло кацапам. Нехай знають.
Нептун Показати IP 5 Серпня 2023 07:49
А скажіть но, пані директорко, шо то адмінформування на території Шацького національного парку на березі Світязя по дорозі на Пульмо ? Не то хутір, не то аул, не то гетто, не то садівничий масив, де з ранку до вечора не розгинаючи спини трудяться вони вирощуючи городину з метою прожажі і, таким чином, хоч якось заробляючи собі на прожиття ! Зареєструйте їх, присвойте почтові адреси, а то навіть повістки до війська чи до суду туди не доходять !
Товариш Показати IP 6 Серпня 2023 07:50
На більше розуму не вистачає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus