USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

В Україні готують нові правила видавання лікарняних: чого очікувати

17 Липня 2024 21:57
В Україні схвалили законопроєкт щодо удосконалення перевірок обґрунтованості видачі лікарняних. Нові правила передбачають прозорість перевірок, екстериторіальність даних, можливість досудового оскарження рішень та врегулювання страхових виплат на основі паперових лікарняних.

Про це повідомляє Obozrevatel.

15 липня 2024 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект щодо удосконалення перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності. Цей документ тепер чекає на розгляд Верховною Радою, після ухвалення парламентом законопроект має бути підписаний президентом, лише тоді нові правила набудуть чинності.

Метою законопроекту є підвищення ефективності процесу встановлення факту тимчасової непрацездатності. Зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» спрямовані на забезпечення прозорості та обґрунтованості видачі лікарняних.

Ключові нововведення

Прозорість перевірок. Перевірка обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності буде проводитися із залученням уповноважених лікарів у разі необхідності перевірки медичних висновків. Відбір таких лікарів здійснюватиметься за прозорою автоматизованою процедурою за допомогою Єдиної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Екстериторіальність та деперсоналізація. Норми про екстериторіальність та деперсоналізацію даних про пацієнта допоможуть мінімізувати ризики при ухваленні рішень щодо обґрунтованості медичного висновку. Це забезпечить об’єктивність та неупередженість перевірок.

Читати ще: У МОЗ нагадали, в яких випадках пацієнтові можуть виписати паперовий лікарняний

Оскарження рішень. Заклади охорони здоров’я матимуть можливість оскаржувати рішення про визнання листка непрацездатності необґрунтованим в досудовому порядку. Раніше доведення обґрунтованості рішень лікаря було можливе лише через суд. Тепер заклади зможуть надавати докази, що свідчать про правомірність дій лікаря, безпосередньо відповідним органам.

Страхові виплати. Законопроект також врегульовує питання страхових виплат на основі паперових лікарняних. Вони ще використовуються у виняткових випадках у зв’язку з воєнним станом в Україні.

Запропоновані зміни покликані зробити систему видачі та перевірки лікарняних більш ефективною, прозорою та справедливою. Вони допоможуть знизити ризики корупції та зловживань, забезпечивши при цьому захист прав пацієнтів та медичних закладів.

Зміни також сприятимуть адаптації системи охорони здоров’я до сучасних викликів, зокрема, в умовах воєнного стану. Використання автоматизованих систем та досудових процедур оскарження зробить процес більш зручним та оперативним для всіх учасників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus