USD 41.46 41.80
  • USD 41.46 41.80
  • EUR 41.50 41.70
  • PLN 10.60 10.80

В Україні близько 10 мільйонів людей мають ризик психічних розладів, – ВООЗ

Сьогодні 06:18
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні близько 10 млн людей мають ризик психічних розладів, і з наближенням зими проблема загострюється.

Про це повідомив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ганс Клюге, передає Укрінформ.

«Одне із занепокоєнь щодо зими – це ризик збільшення кількості проблем із психічним здоровʼям. За нашими оцінками, майже 10 млн людей в Україні мають ризик психічних розладів, від легких до важких. З наближенням третьої річниці війни такі виклики лише зростають, і усвідомлення того, що наближається зима, може тільки загострити ситуацію», – сказав Клюге.

За його словами, Національна програма з підтримки психічного здоровʼя, яка впроваджується під патронатом першої леді Олени Зеленської за підтримки ВООЗ, швидко розширюється, але попит все ще переважає пропонування.

Читати ще: «Нам несуть дуже складні історії»: психологиня з Луцька допомагає пережити травми війни

Директор ЄБР ВООЗ наголосив, що з наближенням третьої річниці повномасштабної війни в Україні, в умовах, коли проходження зимового сезону може бути надскладним, основний фокус має бути на охорону здоровʼя і посилення реагування на відновлення. На сьогодні ВООЗ підтвердила близько 2000 атак на українські лікарні, медпрацівників та пацієнтів.

Водночас цілеспрямовані російські атаки на українську енергосистему створюють низку ризиків узимку, ставлячи під загрозу, зокрема, зберігання та розповсюдження вакцин, систему водопостачання. «Це (проблеми з енергопостачанням – ред.) може призвести до різної кількості захворювань, адже відсутність системи опалення та вентиляції взимку може сприяти зростанню інфекцій, від грипу до ковіду», – сказав Клюге.

Він зазначив, що ВООЗ сприяє встановленню у медзакладах України генераторів та іншого критичного обладнання.

«Нещодавно ми запустили новий теплопункт у Чугуївській лікарні у Харківській області – це заклад поблизу передової лінії фронту, який сильно постраждав у 2022 році. Це лише одне з 15 подібних місць обігріву, які ВООЗ встановлює у 8 областях України», – сказав директор ЄБР ВООЗ.

Ще однією загрозою в умовах повномасштабної війни та гуманітарної кризи, за його словами, є антибіотикорезистентність. «Оскільки війна в Україні затягується, а поранені потребують термінового лікування, зростає занепокоєння щодо резистентності (бактерій – ред.) до ліків через можливе зловживання і неналежне використання антибіотиків. Ми знаємо про випадки, коли рани не загоюються через резистентність до антибіотиків», – сказав Клюге.

За його словами, безперервний моніторинг стійкості бактерій до ліків є ключем до вирішення цієї проблеми. Зараз в Україні близько 100 лабораторій здійснюють епіднагляд та контроль за цим.

Читати ще: Вісім причин, чому людина не може плакати, коли насправді хоче

Своєю чергою голова Представництва ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт наголосив, що питання опалення та водопостачання є основними з огляду на наближення зими. «Потрібно проводити належний епіднагляд за захворюваннями, що поширюються з водою, і підвищувати обізнаність населення щодо того, як захистити себе», – сказав він.

Хабіхт наголосив на важливості забезпечення населення і закладів охорони здоровʼя водою у достатній кількості. «Ця тема викликає у нас занепокоєння і посідає одне з перших місць у нашому порядку денному», – сказав він.

Представник ВООЗ зазначив, що попри постійні російські атаки на цивільну інфраструктуру, в Україні 93% закладів охорони здоровʼя продовжують надавати меддопомогу. Водночас у низці регіонів, зокрема Херсонській, Харківській, Миколаївській областях, доступ до меддопомоги ускладнений.

Він також звернув увагу на те, що в прифронтових областях має бути достатня кількість медпрацівників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus