USD 40.50 40.90
  • USD 40.50 40.90
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

В Орбана вимагають визнати усе Закарпаття «традиційно угорським»

27 Червня 2024 19:25
Серед 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин ключовим каменем спотикання є визначення в Україні місць з особливим рівнем гарантії прав угорців, зокрема, йдеться про Закарпатську область, де за переписом 2001 року та у попередні роки частка угорців складала понад 10%.

Про це йдеться у статті ЄвроПравди, в якій наводяться всі угорські вимоги.

Ця норма є й у чинному законодавстві України: йдеться про міста і села «зі значною кількістю» представників меншини (від 15%) та з «традиційним» проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років).

Однак Будапешту цього виявилось замало, і там почали вимагати автоматично визнати «традиційно угорськими» усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили.

В уряді Орбана вимагають скасування норми про 10% у принципі: тобто якщо хоч скількись жило традиційно – то це «угорська» територія.

Також Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним.

Читати ще: Make Europe Great Again. Угорщина обрала гасло для головування в ЄС

Від Угорщини категорично звучить вимога про те, щоби використовувати лише перепис 2001 року попри те, що відтоді кількість угорців, що живуть на Закарпатті, скоротилася майже удвічі.

Ключовим є те, що в уряді Орбана прямо називають цей блок визначальним для всього комплексу з 11 вимог.

Причиною цього є те, що в Орбана бачать, що частка угорського населення на Закарпатті впала нижче 10%. Нині Будапешт побачив шанс використати історичну можливість і шантажем змусити Україну повернути їм «угорськість».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
українець Показати IP 27 Червня 2024 22:50
Ніколи не думав що угорці такі тупі, але коріння бере своє. А Луцьк до речі бомбили угорці що воювали на стороні Гітлера
Клава Показати IP 28 Червня 2024 03:25
Орбану слід побувати в оазах угорськості - циганських таборах Закарпаття, привезти діткам смаколики..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus