USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

В одному з чумних поховань Німеччини знайшли тисячі зелених скелетів

Сьогодні 00:31
В одному з чумних поховань у Нюрнберзі археологи знайшли тисячі зелених скелетів. Вони були знайдені під час будівельних робіт.

Про це повідомляє УНІАН.

Археологиня Мелані Лангбайн та її команда прогнозували, що загалом скелетів близько тисячі, однак до кінця розкопок на глибині півтора метра було знайдено 2 тис. останків.

Археологи припустили, що людей ховали тут під час епідемії чуми 1632-1633 років. Таким чином, ця знахідка стала найбільшим чумним кладовищем, яке виявили в Німеччині.

Науковці розповіли, що рештки стали зеленими через мідну фабрику, яка в XIX столітті викидала відходи в землю. Оксиди металів із відходів просочувалися в ґрунт разом із дощовою водою і забарвлювали кістки в зелений колір.

«Ми були здивовані, коли побачили такий колір. Досі ми бачили таке тільки з кістками тварин», – прокоментувала Лангбайн. Вона додала, що поки що не зрозуміло, що зроблять зі знахідкою.

Читати ще: Жертви чуми: у Німеччині знайшли, ймовірно, найбільше масове поховання у Європі

«Ми вже думали про те, щоб передати останки музеям, але це складне питання. За останні 20 років багато чого змінилося. Раніше люди показували скелети, а сьогодні існують етичні проблеми», – пояснила вона.

Тим часом, для науки ці скелети важливіші, ніж для музеїв. Проаналізувавши зразки кісток, науковці зможуть визначити хвороби та недоїдання серед людей, які жили у вказаний період.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus