USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.80 10.95

В Одесі викрили російську бойову групу, яка готувала силове захоплення влади

23 Вересня 2024 12:35
Військова контррозвідка Служби безпеки України та ДБР нейтралізували оперативно-бойову групу воєнної розвідки РФ в Одесі. У результаті спецоперації в обласному центрі затримано керівника ворожого осередку та його праву руку.

Про це повідомили в СБУ.

У них вилучено понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами та боєприпаси, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри й інше тактичне спорядження.

За інструкцією російської спецслужби ще на початку повномасштабного вторгнення зловмисники готувалися до силового захоплення держустанов на Одещині. Окрім штурмів адмінбудівель, фігуранти мали атакувати Сили оборони з тилу, якби окупанти наближалися до портового міста.
Утім після невдач рашистів на фронті цю оперативно-бойову групу перевели в режим очікування й активували лише влітку 2024 року, коли вона отримали таємні завдання.

Читати ще: СБУ затримала експосадовця Куп’янської міськради та агітаторку з Херсона, які працювали на рашистів

Служба безпеки України зірвала ворожі наміри: задокументувала підривну діяльність і нейтралізувала групу одразу після того, як її активував ворог.
За матеріалами справи, резидентом (старшим) агентурно-бойової групи російського ГРУ був 49-річний мешканець тимчасово окупованого Криму.
Після захоплення півострова він переїхав до Одеси, де на початку повномасштабної війни почав формувати оперативно-бойові загони під виглядом кількох громадських організацій. Для загалу ГО опікувалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції, а насправді створили підпільні групи: снайперів, розвідки, зв’язку, оперативного забезпечення і одну з основних – штурмову.

Читати ще: СБУ знешкодила агентурну групу фсб, яка «полювала» на заводи БпЛА на Дніпропетровщині

У підборі потенційних кандидатів фігуранти віддавали перевагу громадянам із спеціальними навичками, досвідом ведення бойових дій або вузькопрофільним спеціалістам. У разі захоплення Одеси учасникам групи обіцяли «посади» у місцевій окупаційній адміністрації.
Загалом фігуранти завербували до складу ворожого осередку понад два десятки осіб, які підпорядковувалися керівнику за принципами військової ієрархії. Наразі всі вони перебувають під слідством, тривають комплексні заходи щодо притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.
Під час обшуків у фігурантів, окрім зброї й тактичного спорядження, вилучено інструкції з підривної діяльності, холодну зброю, зокрема з логотипом спецслужб РФ, та комп’ютерну техніку із доказами злочинів.
Читати ще: Підпалював авто й готував замах на офіцера: у Києві затримали агента російських спецслужб

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч .1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб); чч. 1, 3 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).
Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили спільно зі слідчим підрозділом СБУ в Одеській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 23 Вересня 2024 13:54
кацапи не відмовились від захоплення Одеси, тільки коли путін здохне, або росія почне розвалюватися, кацапня може заспокоїтися, але це точно не тепер

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus