USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

В Ізраїлі помер найстаріший українець-праведник світу

15 Грудня 2022 16:15
В Ізраїлі у віці 94 років помер українець Віктор Мельник – один із найстаріших праведників світу, який рятував євреїв у роки Другої світової війни.

Про це УНН повідомляє із посиланням на ізраїльські ЗМІ.

Віктор Мельник пішов із життя 13 грудня.

Родина Мельників врятувала під час війни кілька єврейських сімей. Завдяки самовідданості цих українців зуміли вижити 22 євреї. Мельнику було 11 років, коли мати доручила йому носити їжу та одяг єврейським сім’ям, що ховалися від німців.

Мельник переїхав до Ізраїлю 20 років тому і оселився у місті Мігдаль ха-Емек. Деякі євреї, яких урятувала родина Мельників, також репатріювалися до Ізраїлю. Саме вони розповіли про те, хто їх урятував під час Голокосту.

Читати ще: Добро сторицею: Праведник світу, який рятував євреїв від нацистів, тепер сам змушений тікати від рашистів

Близько двох років тому в Мігдалі ха-Емеку відбулася зворушлива церемонія встановлення пам’ятного каменю з ім’ям Віктора Мельника у парку ветеранів.

Поховали праведника світу на цвинтарі міста Мігдаль ха-Емек.

Хто такий «Праведник народів світу»

Почесне звання «Праведник народів світу» надається в Ізраїлі неєвреям, які рятували євреїв під час війни з ризиком для власного життя. Це звання надається меморіальним науково-дослідним інститутом Яд ва-Шем після вивчення документів, поданих членами врятованої сім’ї.

На території пострадянських країн найбільше праведників світу серед українців – за деякими даними, до 2500 осіб. Інформація про рятівників євреїв під час Другої світової війни почала збиратися в Ізраїлі з 1953 року. Серед удостоєних звання Праведників – громадяни 19 країн. З 1989 року в Яд ва-Шем імена Праведників гравіюються на спеціальній Почесній стіні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus