USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

В Італії президентом переобрали 80-річного Серджіо Матареллу

29 Січня 2022 22:43
Президент Італії Серджіо Маттарелла погодився балотуватися на ще один термін після того, як коаліційні партії не змогли домовитися про компромісного кандидата на цю посаду.

Про це пише Новое время з посиланням на BBC.

80-річний претендент став найпопулярнішим кандидатом після шести днів напруженого голосування у Римі.

«Маттарелла став компромісним кандидатом після того, як багато законодавців утрималися під час голосування, а кандидати, висунуті правлячими партіями, не отримали достатньої підтримки», – пише видання.

Антоніо Таджані, національний координатор правоцентристської партії Forza Italia, заявив, що підтримка Маттарелли була єдиною пропозицією, з якою погодилася більшість депутатів.

Раніше Маттарелла висловив бажання залишити свою посаду, але місцеві ЗМІ повідомили, що прем’єр-міністр країни Маріо Драгі переконав його залишитися заради стабільності Італії.

Оголошуючи про рішення Маттарелли залишитися на посаді, міністр у регіональних справах Маріастелла Джелміні вітала «відчуття відповідальності колишнього судді Конституційного суду та його прихильність до країни та її інститутів».

Партії правлячої коаліції Італії погодилися переобрати Маттареллу в суботу після того, як сім турів голосування не змогли висунути альтернативного кандидата та виявили глибокі розбіжності в уряді Драгі з широкою коаліцією.

Очікується, що його буде офіційно переобрано пізніше в суботу.

Президент Італії обирається шляхом таємного голосування через колегію виборників, до якої входять 1009 сенаторів, депутатів і деяких регіональних делегатів. Перемагає той кандидат, який першим отримав дві третини голосів.

Як зазначає BBC, поки що не зрозуміло, чи планує 80-річний Матарелла відбути на посаді повний семирічний термін. Деякі італійці припускають, що він може залишити президентство, аби дозволити зайняти його місце Маріо Драґі після парламентських виборів у 2023-му.

Серджо Матарелла офіційно обійняв посаду президента Італії в лютому 2013-го. Президент Італії має переважно церемоніальну роль. Однак його повноваження передбачають розпуск парламенту, обрання нового прем'єр-міністра та відмову у мандатах слабким коаліціям, що є вагомим фактором влади під час політичної кризи. Багато хто серед оцінив роль Матарелли за цей час як стабілізуючу, оскільки італійська політика стала більш фрагментованою, а кілька урядових коаліцій розпалися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олесь Показати IP 30 Січня 2022 09:12
Начнеться боротьба з мафіею , він все життя мріе помститися за вбивство брата і ось коли став сам мафіозі почне те що хотів . Умна людина , на перший погляд дуже ввічлива і спокійна але то все нетак . Його проросійські погляди і скрита жорстокість насам перед непринесуть італії нічого доброго .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus