USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

В Іспанії випадково знайшли забутий алфавіт давно зниклої цивілізації

29 Червня 2024 00:32
В Іспанії археологи випадково натрапили на стародавній алфавіт давно зниклої цивілізації.

Про неочікувану знахідку повідомляє науковий вісник IFL Science, передає УНІАН.

20-сантиметрову табличку нещодавно знайшли під час археологічних розкопок поблизу іспанського міста Гуаренья. Місце, відоме як Casas del Turuñuelo, належить до пізньої тартеської цивілізації, яка виникла на південному заході Піренейського півострова приблизно 2500 років тому.

Коли Національна дослідницька рада Іспанії повідомила про цю знахідку, її було ідентифіковано як просто зображення воїнів під час битви. Ця новина привернула увагу Джоана Феррера І Джане, комп’ютерного вченого та експерта з палеоіспанських мов з Університету Барселони.

Читати ще: Знайшли найдовший курган в Європі

Мимохіть читаючи новини про сланцеву табличку, знайдену в Іспанії, гостроокий дослідник помітив, що археологи пропустили величезне відкриття: на табличці були не лише гравюри воїнів, які билися, але й таємничий алфавіт стародавньої мови.

«Коли я подивився на табличку, поза фігурами побачив, що на одній зі сторін, здавалося, був палеоіспанський знак; знак, який неможливо сплутати з жодним іншим», – розповідав він згодом.
Джане зв’язався з Інститутом археології Меріди, щоб отримати кращі зображення плити. Надані знімки підтвердили, що табличка містить прекрасний (і дуже рідкісний) зразок південного палеоіспанського письма.

Читати ще: У Німеччині знайдено давньоримські військові сандалі зі цвяхами

Нове відкриття є особливо примітним, оскільки є лише два інші докази, які показують алфавіти південних палеоіспанських писемностей.

Разом з тим, зазначають, що нижня частина знайденої таблички відламана, і невідомо, що було зображено на ній. Джене припускає, що там могли бути інші символи забутого алфавіту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus