USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.43 41.60
  • PLN 10.30 10.45

В Ісландії запровадили чотириденний робочий тиждень

27 Жовтня 2024 06:46
Ісландія продемонструвала вражаючі темпи економічного зростання після того, як в країні було запроваджено чотириденний робочий тиждень.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на CNN.

Згідно з новим дослідженням, за підсумками 2023 року ВВП Ісландії зріс на 5%, що є вражаюче високим показником для розвиненої економіки. Серед багатих країн Європи вищі темпи мала тільки Мальта. Для порівняння, протягом 2006–2015 років середні темпи зростання економіки в Ісландії складали лише близько 2% на рік.

Аналітики пов’язують економічні успіхи країни саме зі скороченням робочого тижня. Так, у період з 2015 по 2019 роки в країні провели кілька великих експериментів, в межах яких працівникам державного сектору скоротили робочий тиждень до 35-36 годин, замість 40, без зниження зарплати. В експерименті взяли участь 2500 людей – понад 1% працездатного населення Ісландії на той час.

Читати ще: В Іспанії провели експеримент із чотириденним робочим тижнем. Що з цього вийшло

Дослідники виявили, що продуктивність праці залишилася такою ж або покращилася на більшості робочих місць, тоді як самопочуття працівників «значно» зросло за низкою показників.

Згодом ісландські профспілки домовилися про скорочення робочого дня для десятків тисяч своїх членів по всій країні. До 2022 року 51% працівників у країні перейшли на скорочений робочий день, або на чотириденний робочий тиждень. На сьогодні у такому форматі працюють 59% ісландців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus