USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.75

В Ісландії почалося виверження вулкана Сундхнукур: евакуйовують понад три тисячі людей

Сьогодні 21:07
22 серпня увечері на південному заході Ісландії після серії сильних землетрусів сталося нове виверження вулкана Сундхнукур, який у грудні прокинувся після 800 років бездіяльності. Через нову тріщину на півострові Рейк'янес вивергнулися потоки лави.

У зв'язку з подією влада екстрено евакуйовує з найближчого міста Гріндавік понад три тисячі жителів. Як повідомила Ісландська метеорологічна служба, потік лави поширився на схід та на захід від нього, пише Obozrevatel.

Розлом у землі, з якого витікає магма, становить 3,9 кілометра.

Виверження почалося невдовзі після дев'ятої години вечора (півночі за Києвом) після серії сильних землетрусів, і протягом години в кратері Сундхнукур утворилася тріщина завдовжки 2,4 милі.
Місцева влада оголосила режим НП і почала екстрену евакуацію жителів. За її даними, наслідки виверження поки що мають локальний характер, дороги перекриті, але загрози для населення немає. Очікують, що виверження не вплине на Гріндавік та авіаперевезення.
Туристи, скориставшись моментом, знімають явище з бортів легкомоторних літаків.

Читати ще: Заввишки до 10 км: вулкан Етна в Італії цілий день фонтанував лавою

Це вже шосте виверження цього вулкана з грудня, коли вулкан прокинувся після 800 років бездіяльності, пише The Irish News.
«Звичайно, ми не знаємо, що відбудеться в найближчому майбутньому, але цілком імовірно, що це вже досягло піку, а потім почнеться спад, як і інші виверження», – прокоментував геофізик Магнус Тума Гудмундссон, який пролітав над осередками вивержень.

Інформації про постраждалих немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus