USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.45 41.90
  • PLN 10.30 10.60

В Ірані знайшли, ймовірно, найдавнішу червону помаду: їй близько 3600 років

16 Лютого 2024 00:16
Під час розкопок у провінції Керман на південному сході Ірану археологи виявили футляр із-під темно-червоної губної помади бронзового віку.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature, зазначено, що знайдена річ датується періодом між 2000 і 1600 роками до нашої ери, повідомляє Українська правда. Життя з посиланням на Аrkeonews.

Як зазначають археологи, витончена форма флакона нагадує сучасні тюбики губної помади.

Помада бронзової доби містила мінеральні компоненти червоної речовини, як-от гематиту, оксиду марганцю, брауніту. Вони були змішані з галенітом, рослинними восками та іншими органічними речовинами. Ці поєднання нагадують складники сучасних губних помад.

Відкриття, датоване початком II тисячоліття до нашої ери, дає цінну інформацію про стародавню цивілізацію Мархаші, згадувану в клинописних текстах Месопотамії того часу.

Читати ще: На грецькому острові археологи розкопали древній храм з дивовижними скарбами

Як зазначають вчені, досі було відомо про засоби для макіяжу, створені ще 4-5 тисяч років тому. Однак зазвичай йшлося лише про тіні та підводки для очей, але не про помади для губ.

Науковці зазначають: відкриття темно-червоних пігментів для губ покращує розуміння стародавньої косметики, адже попередні археологічні знахідки розповідали про використання лише білих або світлих сполук.

За словами доктора Насіра Ескандарі, професора Тегеранського університету, іранці могли першими винайти губну помаду. Однак поки що доказів цього немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus