USD 40.60 41.00
  • USD 40.60 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

В австралійській печері знайшли свідчення найстарішої ритуальної традиції у світі

4 Липня 2024 00:16
В Австралії науковці виявили у одній з печер скелястої місцевості дерев’яні палички, які використовували в магічних ритуалах від 10 до 12 тисяч років тому. Схожої традиції корінні народи дотримувалися і в XIX столітті.

Знахідку виявили у раніше заваленій камінням печері Австралійських Альп, повідомляє УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

Печери Клоггс зберігають велику культурну спадщину корінних народів, адже сліди людської діяльності сягають тут 25 тисяч років.

Близько шести тисяч років тому значна частина печери обвалилася, що призвело до перемішування артефактів різного віку. Однак у цьому дослідженні науковці зосередилися на частині, яка не постраждала в результаті обвалу.

Читати ще: На грецькому острові археологи розкопали древній храм з дивовижними скарбами

Археологи, які оглядали природні приміщення з вапняку в 1970-х роках, вважали, що ці печери були призначені суто для приготування їжі та сну.
Однак команда науковців, результати дослідження якої опублікували в Nature Human Behaviour, відкопала два невеликі місця для вогню, кожне із яких усередині містило дерев’яну палицю.

40-сантиметрова злегка оброблена палиця має вік 12 тисяч років – вона є найстарішим дерев’яним артефактом Австралії. Інша – удвічі коротша і на тисячу років молодша за першу. Обидві вони виготовлені з дерев роду Casuarina.

Через незначні сліди пошкодження від вогню науковці вважають, що палиці не могли використовувати для приготування їжі. На думку вчених, їх клали в уже прохололе вогнище після того, як ними переносили ліпіди (нерозчинні органічні речовини) з людського та тваринного жиру.
Оскільки сучасні представники корінного народу гунайкурнаї, які населяли ці території, втратили культурну пам’ять про можливий спосіб використання палиць, науковці звернулися до етнографічних текстів.

Читати ще: Біля Єрусалиму у печері знайшли артефакти, які язичники використовували для «розмов з мертвими»

Виявилося, що урядовий геолог Альфред Говвіт у 1877 році описував ритуали чаклунів, які місцеві називали мулла-муллунг.

Говвіт описав містичні практики народу, який використовував палиці для схожих ритуалів. Зокрема ворожбити прикріплювали їжу, волосся чи частину одягу на кінець деревини і змочували її в жирі людини або кенгуру. Потім жрець клав палицю поблизу невеликого багаття і проспівував заклинання, а на завершення ритуалу кидав її у полум’я.

Читати ще: Писарі Стародавнього Єгипту мали такі ж проблеми зі здоров'ям, як сучасні офісні працівники, – вчені

Знахідка демонструє те, як довго зберігалися традиції корінного народу Австралії – з кінця останнього льодовикового періоду до колоніальних часів.
«Це 12 тисяч років безперервності, передання знань від одного покоління до наступного, культурної практики, яка залишилася майже недоторканою протягом 500 поколінь. Це просто неймовірно», – прокоментував відкриття провідний автор дослідження, археолог Бруно Девід.

Науковці заперечують те, що інші народи могли копіювати ритуали, адже печера була завалена протягом тисячоліть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus