USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

В Австралії з’явилася нова мова, якою розмовляють всього 350 людей, – лінгвісти

28 Січня 2024 00:36
Лінгвісти задокументували те, що, на їхню думку, є новою мовою, яка «тихо розквітає» в Ладжамані, віддаленому селі на півночі Австралії, де мешкає народ варлпірі.

Легка варлпірі або варлпірі рампаку – це мова, яку створили шляхом змішування різних елементів англійської австралійської та англійської креольської мов і лексики аборигенів, повідомляє IFL Science.

Австралійська мовознавиця та професорка лінгвістики Австралійського національного університету Кармел О’Шеннессі вперше повідомила про «нову мову» у 2005 році та з цього часу детально вивчала її.

«Загалом легка варлпірі є структурою змішаної мови, оскільки більшість дієслів і морфологія деяких слів взяті з англійської та/або креольської мов. Іменники взяті і з лексикону Варлпірі, і з джерел лексики англійської мови», – стверджує Кармел О’Шеннессі.

Читати ще: Вчені знайшли ліс, який зник 22 мільйони років тому разом із тваринами

Вона вважає, що ця мова зародилася ще в 1970-х і 1980-х роках, коли деякі з дорослих, які спілкувалися мовою варлпірі, почали використовувати час від часу англійське або криольське слово в середині речень. У лінгвістиці таке явище називають перемиканням кодів – коли носій чергує дві або більше мов під час розмови. Коли діти чули ці складні речення, вони оброблювали їх в єдину мову і це дало поштовх до її розвитку.

«Для розвитку «змішаної» мови потрібно чути двомовних або багатомовних людей, які систематично змінюють коди, і мають соціальну причину створити свій власний спосіб розмови. Перемикання коду зазвичай не призводить до такого результату, це рідкісне явище», – сказала науковиця О’Шеннессі.

Протягом років ця мова розвивалася природним шляхом і навіть стала рідною для деяких мешканців Ладжаману. Навіть традиційна варлпірі зараз перебуває на межі зникнення і нею розмовляють близько чотирьох тисяч осіб. Натомість легка варлпірі є ще більш незрозумілою для науковців. Нею говорять близько 350 людей, більшість яких ще не досягли віку 40 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Головне Показати IP 28 Січня 2024 04:01
Щоб на російську не була схожа)))
ВІРУС Показати IP 28 Січня 2024 08:35
МОЖЕ ЦЕ ДІАЛЕКТ УКРАЇНСЬКОЇ?
ОДІН. Показати IP 28 Січня 2024 10:18
ПЕРШЕ РЕЧЕННЯ "РУСІКІЙ КОРАБЛЬ ІДИ НА ......."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus