USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

В Австралазії відкрили новий вид риб – далеку родичку акули з хвостом-батогом

27 Вересня 2024 23:38
В одному з регіонів Океанії виявили новий вид риб – австралазійську вузькорилу акулу-привида, яка належить до ряду химероподібних.

Загадкова істота мешкає на глибині 2,4 кілометра в Тихому океані біля Австралії та Нової Зеландії, має тонке «дзьобоподібне» рило, гладку шкіру, величезні очі та хвіст, що нагадує батіг.

Очільниця експедиції Бріттані Фінуччі назвала новий вид Harriotta avia на честь своєї бабусі, повідомляють The Guardian та NBC News.

«Avia означає «бабуся» латиною. Я хотіла їй віддячити, тому що вона з гордістю підтримувала мене протягом моєї наукової кар’єри». Химери також є досить давніми родичами риб (бабусями й дідусями), тому я подумала, що назва добре підходить«, – сказала новозеландська науковиця Бріттані Фінуччі.

Химероподібні – це ряд морських хрящових риб, споріднений зі скатами й акулами, який існує вже понад 400 мільйонів років. У світі живе три сучасні родини химероподібних: звичайні химери, довгорилі химери та хоботнорилі химери.

Читати ще: Гинуть на сонці: зоологи відкрили новий вид амеб-вампірів

Нову представницю родини довгорилих химер виявили працівники Національного інституту водних і атмосферних досліджень Нової Зеландії під час експедиції у регіоні під назвою Австралазія для компанії Fishers New Zealand.

Спочатку вчені думали, що риба належить до вже відомого виду з родини химер, але згодом зʼясувалося, що тварина є генетично і морфологічно унікальною. Новий вид вперше описали в журналі Environmental Biology of Fishes.

«Ми досі регулярно описуємо нові види. Іноді виявляється, що ці відкриття весь час були у нас під носом», – каже Бріттані Фінуччі.

Вчені не знають, скільки точно риб-химер плаває у світовому океані та як довго вони живуть. Також вони досі намагаються з’ясувати, яку роль ці створіння відіграють в екосистемі.

«Акули-привиди неймовірно маловивчені, ми багато чого про них не знаємо. Химери досить загадкові за своєю природою – їх буває важко знайти в глибокому океані. І вони зазвичай не отримують такої уваги, як акули, коли йдеться про дослідження», – додає науковиця.

Наразі по всьому світу відкрили приблизно 55 видів акул-привидів, причому близько 12 з них мешкають у водах Нової Зеландії та південної частини Тихого океану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus