USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

В Африці знайшли «дитинча дракона»: нащадки міфічного Уробороса можуть зникнути назавжди

Сьогодні 00:33
У пустелях Південної Африки мешкає дивовижна рептилія, схожа на маленького дракона. Якщо броненосцева ящірка відчуває небезпеку, вона згортається у кільце і кусає свій хвіст, за що вчені назвали її Ouroborus cataphractus, що означає «броньований Уроборос».

Про дивовижну істоту пише IFL Science.

Така поведінка забезпечує мініатюрному дракону найкращий захист від пустельних хижаків – її тіло вкрите міцною лускою з шипами, наче панцирем. Коли ящірка згортається у кільце, хижаки не можуть дістатися її вразливого живота.

Але це не єдина особливість цього виду ящірок. На відміну від більшості рептилій, броненосцева ящірка не відкладає яйця, а народжує живих дитинчат. Живонародження – це обтяжливий процес, але він допомагає захистити потомство від таких небезпек навколишнього середовища, як сильна спека та хижаки.

Читати ще: Галапагоські острови і багато унікальних істот, що живуть там, перебувають під загрозою. Яка причина

Самка може навіть годувати своє потомство після його народження, що практично нечувано серед рептилій і типово для ссавців та птахів.

Сучасні Уробороси живуть у тріщинах скель великими групами у кілька десятків особин. Вони виходять назовні лише для полювання на комах та прийняття сонячних ванн.

Попри відмінну пристосованість до суворих умов життя, броненосцеві ящірки на жаль опинилися на межі вимирання і можуть зникнути назавжди. І причиною тому стала їхня дивовижна схожість на драконів, що спокушає людей тримати цих істот як домашніх тварин.
Читати ще: Популяція акул та скатів скоротилася на 70%, деякі можуть зникнути вже найближчим часом

Цей вид занесений до Червоної книги МСОП як «близький до вразливих», а його вивезення за межі Південної Африки заборонено без спеціального дозволу. Однак браконьєрство та контрабанда диких тварин досі процвітають у країні, що загрожує існуванню популяції броненосцевих ящірок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus