USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

«Уже готую нові рекорди»: волинський Фаберже творить унікальні шедеври

9 Липня 2024 07:39
Анатолій Бойко — знаний на Волині майстер народної творчості. Чоловік вирізьблює на яєчній шкарлупі витвори мистецтва. Вироби оздоблює сріблом, золотом, кольоровим металом та дорогоцінним камінням.

Про те, чому почав займатися такою творчістю, майстер розповів Суспільному.

Анатолію Бойку 53 роки. Він має дві освіти: художника-дизайнера і професійного різьбяра. Каже, що вміє різати по-всьому: дереву, камені, склі та металі.

"Зацікавився традиційним писанкарством, спочатку робив так звані мальованки, дряпанки, але їх мільйони. Я хотів зробити щось нове, придумати новий стиль — почав із різьблених яєць", — говорить Анатолій Бойко.

Читати ще: «Волинський фаберже» встановив два світових рекорди

Чоловік каже, що все розробляв та вивчав сам, багато експериментував, шукав спеціальні машинки. І лише після відвідування стоматолога, каже майстер, зрозумів, що для буріння яєчної шкарлупи потрібна високооборотна машинка та алмазне свердло.
Анатолій Бойко нині працює з різними видами яєчних шкарлуп: перепелиними, курячими, гусячими та страусиними, які попередньо замовляє через інтернет у перевірних постачальників.

"Завжди використовую для дуже делікатних робіт перші п'ять яєць, які знесе гуска, тому що вони мають найміцнішу шкарлупу. Найскладніший етап — простукати яйце, знайти найслабше місце, лишити це слабше місце для більш насиченого декору", — говорить майстер.

Читати ще: «Натхнення не любить ледачих»: історія успіху волинського Фаберже

Анатолія Бойка нагородили трьома дипломами про встановлення світових рекордів. Один світовий рекорд він побив більш ніж удвічі— на курячому яйці просвердлив 33 436 отворів діаметром 0,15 мм. Другий рекорд встановив на гусячому яйці — у шкаралупі зробив 52 754 отвори. Третій рекорд був за найбільшу колекцію яєць, оздоблених металом.
"За всі ті роки, думаю, я зробив десь близько тисячі, може, більше. Багато учнів випустив. Головне — треба мати відчуття в руках. Ні одного ескізу я не маю. Все в мене в голові. Вже готую новий рекорд", — каже майстер.
Свої роботи Анатолій Бойко передає на аукціони в Європу, через культурних дипломатів. Сам також отримав мандат від Європейського Союзу й став культурним дипломатом. Його роботи, каже майстер, продають на аукціонах, а виручені гроші з продажів майстер передає для військових.
"Я знаю, що таке війна, воював, маю кілька поранень. Мені сказали, що виріб пішов у Прибалтиці за 1700 євро, а це чотири ударні дрони. Нещодавно робив на замовлення яйце з дроном, робив з металу дрон із дротів і вмонтовував його в яйце", — говорить Анатолій Бойко.

Читати ще: Нова колекція з 20 різьблених яєць: волинський Фаберже опанував нову техніку

Анатолій Бойко має різного типу роботи: філософські, іменні та подарункові. Жодна із них не повторюється та є оригінальною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus