USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Утеплення історичного будинку на вулиці Кривий Вал у Луцьку: чи отримають власники покарання

3 Вересня 2022 14:42
Власники одного з історичних будинків на вулиці Кривий Вал у Луцьку вирішили утеплити фасад, не отримавши для цього відповідного дозволу в департаменті містобудування, земельних ресурсів та реклами міськради, а також управління культури з питань релігій та національностей Волинської ОДА.

Попри отримання припису про припинення робіт, роботи з утеплення фасаду історичного будинку тривають. Місто не може вплинути на ситуацію через відсутність законодавчих важелів. Тому найперше потрібно вдосконалювати законодавство, аби таких ситуацій не повторювалося.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис, який днями опублікував фотографії будинку, де тривають роботи.

«Вуличка Кривий Вал, особливо її центральна і західна частини – дуже гарна, атмосферна, часто зі збереженими будівлями, подекуди зі встановленою за архівними матеріалами історією. Дуже боляче дивитися, коли раптом щось стається з цією атмосферою і коли робиться з будівлями таке, як на фото. Чергове утеплення історичного фасаду. Фасаду будинку, який я завжди любив через його збережені автентичні деталі – фігурну кладку, двері, ґратку над входом, стовпці над карнизом. Таких приємних будинків залишилося в Луцьку небагато. Цей будинок справді зразковий на цій вулиці», – написав Олександр Котис у Facebook.

Посадовець наголосив, що робити таке не можна ніяк, бо це суперечить духу і правилам історичного ареалу, у якому пролягає вуличка. Режим використання встановляє процедуру погодження таких робіт, і мешканці квартири її не пройшли. Тож відділом охорони культурної спадщини був виданий припис про припинення робіт і повідомлено про необхідність погодження зміни фасадів. Адже у подібних випадках саме така процедура.
У коментарі Олександр Котис наголосив, що спочатку власники будинку з історичним фасадом мали б звернутися в департамент містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міськради, а також в управління культури з питань релігій та національностей Волинської ОДА, вказавши, що вони хочуть провести певні будівельні роботи.

«Будинок хоч і не є пам’яткою, але він розташований в історичному ареалі міста Луцька, який затверджений історико-архітектурним опорним планом. Відповідно, для нього діють такі правила», – зазначив посадовець.

Водночас він відзначив, що практики покарання власників таких будинків немає: «Відповідного механізму немає. Тому я не знаю, чи дійде до покарання. Я поінформував департамент містобудування міськради та управління культури облдержадміністрації. Це складно, адже у нас система охорони культурної спадщини на державному рівні не дуже добре пропрацьована, немає відповідних механізмів покарання. Тому до покарання навряд дійде. Відповідно до 92 статті КУпАП, штраф за такі речі – від 50 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, один неоподаткований мінімум – 17 гривень. Не думаю, що 1700 гривень стане перешкодою для проведення подальших робіт».

Олександр Котис відзначив, що подібні ситуації є і в інших містах: «Львів краще працює у цьому плані. В законодавстві можна знайти пробіл та створити спеціальну комісію при міській раді, яку б очолював заступник міського голови. Ця комісія могла б накладати більші штрафи. Так працюють у Львові, але самі львів’яни кажуть, що це дуже проблемно, бо люди подають до суду, який стає на їхню сторону. З цієї причини комісію не стали створювати у Луцьку. Насамперед потрібно змінювати законодавство на центральному рівні, яке дозволить зробити так, щоб на місцях не відбувалося подібних речей».

Попри припис про припинення робіт, роботу з утеплення фасаду завершують, хоча мешканці мали б звернутися по відповідний дозвіл.

«Сумніваюся, що вони отримали б дозвіл на ці роботи, адже це знищення архітектури. Я не фахівець, але можна по-різному підходити до утеплення, наприклад, робити це зсередини або ж відновити ту кладку чи повторити декор візуально», – підсумував Олександр Котис.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
До міськголови Показати IP 3 Вересня 2022 15:02
Багато слів, а мало діла !
Істина Показати IP 3 Вересня 2022 15:28
Хто хоче робити - шукає можливість, а хто не хоче - шукає причину !
Юра Рабон Показати IP 3 Вересня 2022 17:15
Люди мають в руїнах жити?? Що за маячня, викупіть у них ті руїни і тіштеся!
Олег до Юра Рабон Показати IP 3 Вересня 2022 19:40
Правильно! І мерзнути мають в тій своїй "історій"?
Лучанка Показати IP 3 Вересня 2022 18:31
у нас є конкретні люди держ службовці котрі за це відповідають і отримують заробітну плату і не треба шукати когось винного на стороні, він сидить в кабінеті, такий зайчик білий і пухнастий
Саша Показати IP 3 Вересня 2022 19:08
Це їх приватна власність і вони в праві робити що вважають за потрібне. Чи ви за опалення зимою за них будете платити. Якщо так дуже хочете зберегти фасади то, будь ласка, викупляйте в них ці будинки і любуйтесь
Саші Показати IP 3 Вересня 2022 20:44
Перезимують, а весною віддеруть та почистять стіну. Не весною, то літом.
Пятак Показати IP 3 Вересня 2022 21:10
1) Озвучте прізвище власника будинку. 2) Під час приватизації подібних історичних будинків (квартир) від міськради мають бути виставлені відповідні питаня та вимоги до власників. 3) Ніколи не пізно провести реприватизацію якщо власник не бажає доглядати за історичною будівлею. 4) для прикладу , в Європі можна придбати замок за 1 доляр а ось вимоги до власника - мамо не горюй!
Господар до Пятак Показати IP 4 Вересня 2022 08:04
Не пхай свого п'ятака куди непотрібно....- достатньо це озвучити а не прізвища
Пятак до Господар Показати IP 4 Вересня 2022 11:12
...і вже "гоподар" знайшовся, підгоріло аж палає. Озвуч свій пук в калюжу.
до Котися Показати IP 3 Вересня 2022 21:37
"автентичні деталі" Схохе ринви там вже "совітські", а автентичні були з різаними візерунками. Не виключено, наступним кроком "реконструкції" будуть пластмасові ринви. Про вікна окрема мова, не пасують сучасні пластикові вікна до історичної будівлі. Якщо оглянути історичний ареал міста, сучасні вікна псують фасади на 100%. Що робиться міською радою та Котисем для виправлення існуючої проблеми?
Лучанин Показати IP 3 Вересня 2022 22:29
Нехай місцеві чиновники,обміняються з цими людьми своїм заміським житлом у декілька поверхів.Тоді,хай і поговорять про історичну цінність та культурну спадщину.
Андрій Показати IP 4 Вересня 2022 00:18
Так, і покрівля автентична зі старовинного шиферу радує погляд. Це коли бовдури при владі!
Лучанин Показати IP 4 Вересня 2022 09:46
Людина готується до зими, на відміну від місцевої влади.
Пашка Показати IP 4 Вересня 2022 10:01
Може хватить жити минулим і в минулому?! Або викупіть будинок або платіть власнику за опалення. Чого він має мерзнути або платити за те що треба ВАМ?
Категорія А Показати IP 4 Вересня 2022 11:51
Отакими статейками свідомо стикають людей, які один одному чуби рвуть ! Розумні би сказали, що навіть якщо це пам'ятка - то робити утеплення можна ! Треба лишень знайти правильне професійне рішення ! Бо категоричне не можна - завідомо дурна позиція ! Є ж маса варіантів, коли і людям буде тепло і закон не буде порушений . А судячи по змісту коментів коментаторам та і владі, яким, м'ягко кажучи, не вистачає професійних знань, клюнули і розділились на протилежні табори. Тут вже влада повинна взяти на себе функцію модератора, посадити за стіл, в першу чергу, спеціалістів і домогтися взаємоприйнятного і професійного рішення. Але коли не хватає розуму і вміння - то маємо то, шо маємо !
Цікаво виходить Показати IP 4 Вересня 2022 12:47
Хаос короткозорого збереження культурної спадщини міста, докерувалися, за 200 метрів до Міської Ради, практично перед носом вирує реконструкція без відповідних дозволів-паперів. Захотів утеплити - утепляю, ложу пінопласт по електрокомунікаціях. Гляньте, там прокладено жмут дротів, що міськрада що власник однакові! Будівля доведена до майже аварійного стану - ще трохи і від коменів незалишиться і спогадів , дах явно автетично не був з шиферу а з бляхи, вікна пластик, решітка на дверях облізла, кладка потребує заправлення швів... Навіть на будинку відсутній номер - як таке можливо, хто в місті за цим слідкує.
Пашам Показати IP 4 Вересня 2022 13:25
Насправді. Яке минуле. Кому потрібен Луцьк туристичний? Лучанам потрібний Луцьк пінопластовий!!!
Краєзнавець Показати IP 4 Вересня 2022 15:40
А все тому, що пан Котис не займається своєю роботою. Якщо так буде продовжуватися дальше, то потрібно буде ставити про його невідповідність займаній посаді. Думаю, що спілка краєзнавців та громадскість міста повинна вже поставити про це питання перед міською владою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus