USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Усе зникло до нуля»: як інтернет-шахраї обчистили банківські картки лучанки

8 Травня 2023 14:38
Лучанка потрапила в руки шахраїв. Вони настільки вміло увійшли в довіру, що обчистили банківські картки жінки буквально в неї перед очима.

Пізно ввечері до пенсіонерки зателефонував невідомий чоловік. Представився працівником СБУ. Повідомив, що її банківською карткою хтось скористався. За мить їй подзвонила нібито операторка банку. Аферистка попросила увімкнути гучномовець і дотримуватися її інструкцій, зокрема зайти в додаток «Приват24», ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я з нею спілкувалася і тут же бачила, що в мене гроші зникають. А вона мені каже: «Ви не хвилюйтеся, це я проводжу дії для того, щоб ваші кошти не пропали». Я ще не зрозуміла. Вона каже: «Зараз ці всі кошти повернуться». Пенсія, зарплатна, кредитна, ту, що я оплачую, – все зникло до нуля. Понад 20 тисяч гривень. Ви розумієте, в мене навіть сумніву на хвильку не закралося. Вони дуже ввічливо розмовляли. Таке було відчуття, що це банк», – розповіла потерпіла.

У поліції кажуть: щодня шахраям вдається ошукати по кілька десятків волинян. Аферисти хитрістю змушують людей навіть власноруч переказувати гроші на інший рахунок.

«Жоден працівник СБУ, поліції чи кіберполіції не буде просити переказати ваші кошти на інший рахунок. Шахраї діють за такою схемою: зараз ваш рахунок піддається атаці й аферисти намагаються зняти з нього гроші, щоб їх зберегти, потрібно перерахувати кошти на такий-то рахунок. Вони надають банківський рахунок, на який потерпілий самостійно переказує свої гроші», – сказала старша оперуповноважена відділу розкриття злочинів проти власності УКР ГУНП Волині Юлія Алексєєва.

Як діяти, коли вам телефонують невідомі люди і представляються працівниками банку чи правоохоронцями? Негайно зупинити розмову.

«Знайомим я сказала, щоби були обережними, на жодні дзвінки не відповідали. Одна моя знайома розповіла, що їй теж був дзвінок, але працівник Служби безпеки розмовляв російською мовою. На що вона йому сказала, що в Службі безпеки України не розмовляють російською, і поклала слухавку», – зазначила потерпіла.

Юлія Алексєєва додала: «Якщо вам телефонують і кажуть, що ваш рахунок піддався кібератаці – кладіть слухавку. Відразу телефонуйте службі безпеки банку, тільки на офіційний номер, а не на той, що вам дзвонив, і дізнаєтеся про все. За потреби – блокуйте картку (без передавання номера картки, терміну її дії та CVV-коду)».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus