USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Урожай великий і смачний: школяр на Волині два роки переробляє відходи в органічне добриво

31 Липня 2022 20:10
Школяр Матвій Сергійчук із села Мстишин Луцького району вже два роки займається компостуванням.

Він переробляє відходи в органічне добриво, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Реально добриво – люкс. Ми його вже два роки додаємо, коли вирощуємо помідори. І не тільки. Увесь урожай дуже великий і все дуже смачне», – говорить Матвій Сергійчук.

Він знає, що хорошим урожай може бути завдяки органічному сміттю та бур’янам. Їх тільки потрібно компостувати в органічне добриво. Разом із батьками облаштував компостер удома.

«Торік помідор у нас виріс до двох з половиною метрів над землею. Ми всі були здивовані, що таке компост може зробити», – зазначає хлопчик.

Мама школяра – місцевий біолог. Ольга Сергійчук розповідає, що Матвій вже два роки займається компостуванням. Має вдома свої грядки і не натішиться, коли бачить хороший урожай.

«Він сам висаджував розсаду, сам формував лунки. І дуже тішиться, що в нього вже достигають помідори, перці», – каже вона.
Читати ще: Не спалюють, а компостують: як у волинській школі ефективно утилізовують суху рослинність

«Це легко. Це навіть можуть зробити діти зі своїми батьками. Потрібен матеріал, аби облаштувати резервуар, а потім – класти туди органіку (скошену траву, опале листя, гіллячки, сухі квіти). Ще потрібно поливати водою кілька разів на тиждень. 10 літрів на компостер на один раз, – розказує Матвій. – Головне – підселити в компостер черв’яків. Там усе роблять черв’ячки, личинки і багато різних комашок. Вони допомагають це все зробити».

Органічне добриво в результаті такого процесу буде готове вже через шість-вісім місяців.

«Викопуємо лунку, кладемо компост. Коли ми використовуємо хімічне добриво, боїмося, аби не вкинути забагато. А органічного добрива передати неможливо. Трішки попелу і, може, яєчну шкарлупу чи інші органічні відходи. Це все вимішується, додається ґрунт і в таку суміш висаджується розсада. Все вкриваємо агроволокном, а на холодні ночі – плівкою», – зауважує Ольга Сергійчук.

Читати ще: Приносять шкірки з бананів для черв'ячків: відомий блогер показав, як дітей у Луцьку вчать компостувати сміття

Додає: щоб у міжрядді і зілля менш росло, і корені рослин були в комфорті, потрібно постелити шар сіна чи соломи.

«Шар мульчі забезпечує для кореня комфортні умови. Корінь не перегрівається. Спека – це некомфортні умови для рослини, вона стресує. А шар мульчі зберігає вологу і не дозволяє кореню перегріватися. Рослина краще споживає поживні речовини».

Наостанок пані Ольга наголошує: краще не спалювати листя, а компостувати його й отримувати дуже гарне добриво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
МайСтрим Показати IP 31 Липня 2022 22:29
Хлопець молодець бажаю успіхів і великих врожайв я впевнений в нього все буде виходити. А батькам дуже великий + і повага.
TheRoman Показати IP 1 Серпня 2022 15:45
Молодець хлопець, повага!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus