USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Уряд Польщі виділив майже $130 мільйонів на навчання у школах дітей з України

Сьогодні 20:05
Рада міністрів Польщі у вівторок ухвалила рішення про виділення 500 мільйонів злотих (майже $130 мільйонів) на навчання нових українських дітей у польських школах.

У Польщі очікують, що з нового навчального року в школах країни, згідно з цьогорічними змінами до спецзакону про допомогу українцям, з’явиться 20-60 тисяч українських дітей, які раніше не відвідували польські навчальні заклади, передає кореспондент Укрінформу.

Як повідомили в міністерстві фондів і регіональної політики РП, кошти на фінансування шкіл і вчителів для кращої підготовки до прийому більшої кількості дітей з України виділено з європейських фондів соціального розвитку (FERS) на 2021-2027 роки. За попередніми оцінками міносвіти Польщі, ці гроші підуть на працевлаштування у школах міжкультурних асистентів, які діагностуватимуть проблеми адаптації учнів та допомагатимуть їм у їх розв’язанні; навчальні та методичні матеріали для вчителів щодо роботи з учнями з досвідом міграції чи біженства; профілактики розладів психічного здоров’я та психологічно-педагогічної підтримки дітей та молоді з досвідом міграції або біженства.

У цьогорічних змінах до спецзакону про допомогу українцям передбачено, що соціальну допомогу за програмами «800+» (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і «добрий старт» (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватимуть українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

В уряді Польщі пояснюють запровадження такої вимоги вирівнюванням шансів усіх дітей на здобуття базової освіти. У Польщі донині діяла гібридна система освіти для українських дітей (близько 200 тис. ходили у польські школи, решта дистанційно навчалися в українських), і влада нарікала, що не може перевірити, яким чином ці діти навчаються. У польському уряді вважають, що завдяки цим заходам у польських школах в новому навчальному році додасться до 60-80 тисяч українських дітей.

Зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям у Польщі набули чинності 1 липня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus