USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

УПЦ і далі є частиною російської православної церкви, – висновок спецкомісії

2 Лютого 2023 08:39
Українська православна церква (МП) не розірвала церковно-канонічний зв’язок із російською православною церквою.

Про це йдеться у висновку експертизи Державної служби з етнополітики та свободи совісті, передає УНН.

«Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ від 27 травня 2022 року та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української православної Церкви із російською православною церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу рпц, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним», – йдеться у висновках експертів.

Зазначається, що у травні минулого року Собор УПЦ у відповідь на пропозиції Синоду і Собору єпископів УПЦ змінив Статут про управління УПЦ та прибрав згадки про Московський патріархат та взаємовідносини УПЦ із рпц. Проте він ввів норму, що УПЦ є «самостійною і незалежною у своєму управлінні та устрої відповідно до Грамоти Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ від 27 жовтня 1990 року».

УПЦ надали статус незалежної і самостійної у своєму управлінні, однак православне канонічне право не оперує таким поняттям, на відміну від понять «автокефальна» або «автономна» церква. Повністю «незалежною в управлінні» є лише автокефальна церква, яка на підтвердження свого статусу отримує відповідний документ (томос), пояснюють експерти. У інших випадках права чи обов’язки релігійних установ визначаються у статуті материнської церкви та статутах підлеглих релігійних організацій.

Експерти відзначають, що ще однією ознакою залежності УПЦ від МП є те, що вона «з’єднана» з «Єдиною Святою, Соборною й Апостольською Церквою», тобто зі Вселенським православ’ям, «через російську православну церкву».

«Наслідком цього є не лише доктринальна єдність УПЦ із Вселенським православ’ям через посередництво рпц, але й залежність у проведенні міжцерковної і міжрелігійної політики від свого релігійного центру та пряма вказівка на те, що УПЦ має «канонічний» статус лише через і завдяки Московському патріархатові», – повідомляється у документі комісії.

Додамо, експертиза є релігієзнавчою, але не носить юридичного характеру, хоча експерти і брали до відома положення законодавства України, якими визначено ознаки входження релігійних організацій, які здійснюють свою діяльність в Україні до структури закордонних релігійних центрів при визначенні наявності/відсутності церковно-канонічного зв’язку УПЦ з Московським патріархатом.

Як ми писали, 19 січня Кабінет Міністрів Україні вніс до Верховної Ради законопроєкт про заборону Московського патріархату в Україні. Перед тим Рада національної безпеки та оборони України на засіданні 1 грудня доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити в Україні діяльність релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.

Нагадаємо, Конституційний суд України визнав таким, що відповідає Конституції, закон, який зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві належність до Російської православної церкви (РПЦ).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
студент Показати IP 2 Лютого 2023 09:09
вона рухне разом з російською армією як її частина
Ігор луцький Показати IP 2 Лютого 2023 09:16
Треба з ними як в кацапії,визнати іноземними агентами.А на кожній церкві мусить бути табличка:,,філія рпц фсб".
Якщо Показати IP 2 Лютого 2023 11:46
Якщо ця структура не зрозуміє що треба робити реформи (протягрути руку порузуміння ПЦУ, засудити колаборантів, вигнати с#аними онучами Новинського, Березовського, Паканича, падре Мерседеса і т.д) то доля її - на смітнику історії.
В Показати IP 2 Лютого 2023 11:56
Нинішній Україні і не може бути чесного висновку. Всі танцюють під одну дудочку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus