USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.69

Унікальну пам'ятку архітектури, яку понищили робітники у Луцьку, більше не чіпатимуть

15 Січня 2021 12:34
Пам’ятку архітектури на вулиці Сенаторки Левчанівської, 5 у Луцьку, яку понищили під час ремонтних робіт більше не чіпатимуть.

Про це повідомив у фейсбуці начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

Зокрема, він зазначив наступне:

– різьблену підбалконну плиту, яка становить найбільшу архітектурно-історичну цінність, вже не чіпатимуть. Вона залишається неушкодженою;

– подальшого втручання в фасад не буде;

– нижні бічні «тумби» з декоративними білими трикутниками відновили, нехай і формально;

– з власником підписали охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань.

«Нагадаю, охоронний договір – це обов’язкова умова, затверджена Кабінетом Міністрів для всіх користувачів та власників (щойно виявлених) пам’яток. Із трьох власників у цьому будинку договір підписано із двома, із третім ще в процесі», – йдеться у дописі.

Він також зауважив, що повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, оскільки під час розбирання вдалося чітко встановити, що вона є радянською, не відповідає автентичній ширині вітринного отвору, а також вдалося встановити конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка зараз є, відповідає первинній.

Над ситуацією, що сталася, ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. Юридичний департамент розглядає можливість судового позову.

«З цього всього хочу зробити важливе зауваження. Попри постійний контакт, який встановлює відділ охорони культурної спадщини з власниками/користувачами пам’яток, вони часто ігнорують свої законні обов’язки. Витрачається багато коштів на листування/інформування користувачів, але з різних причин нові власники не завжди знають, що саме вони використовують.

Для того, щоб не гадати в кожному випадку, давайте домовимося: якщо ви живете, працюєте, використовуєте якусь будівлю в центральній частині міста (грубо від замку до 5 школи) і хочете зробити якесь втручання в фасад, навіть якщо це просте пофарбування, ДАЙТЕ ЗНАТИ. Проконсультуйтеся, подзвоніть, запитайте заздалегідь! Це безкоштовно і недовго. Краще витратити 5 хв, щоб уникнути можливих майбутніх проблем», – написав Олександр Котис.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 15 Січня 2021 13:44
Наскільки я зрозумів, то держслужбовцям вигідно щоб пам'ятки нищили і за це можна було штрафувати власників. А хто заважає дійсно заключити охоронні договори де прописати що при перепродажі власник зобов'язаний в письмовій формі попередити покупця що будівля є пам'яткою і перед початком будь-яких дій новий власник зобов'язаний заключити охоронний договір, інакше старий власник несе кримінальну відповідальність. Відповідальність має бути такою щоб власник здмухував пилинки з будівлі, тоді буде все збережено.
Народна прокуратура Показати IP 15 Січня 2021 14:20
До Лучанин. Котис - не держслужбовець, а службовець місцевого самоврядування, потратьте трошки часу і почитайте закон про органи місцевого самоврядування. Вам як завжди у всьому хочеться звинуватити саме державу. І стосовно укладення договорів. Договір можна укласти при наявності згоди двох сторін, а якщо власник у цьому не зацікавлений, він буде робити все, щоб від цього ухилитись. Можете зробити це краще за Котиса - підіть на роботу у міськвиконком і покажіть це на практиці
Луцьк Показати IP 15 Січня 2021 14:51
А хіба не можна було б двері та вітрину зробити максимально подібними до автентичних, а то вліпили шмат металопластику і дивіться шановні лучани та туристи...
Любітєль старіни Показати IP 15 Січня 2021 16:40
Укладанню Договора передує прийняття рішення міськвиконкому про надання приміщення в аренду ! Одним із пунктів там повинно бути зов'язання орендаря укласти Договір . Хто готував проект рішення, хто візувув, на кого покладено контроль за виконанням ? Просто сумлінно виконуйте свої професійні обовязки, а то їй-богу, як діти !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus