USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Унікальне фото видатної жінки продали на аукціоні майже за пів мільйона доларів: знімку 178 років

10 Липня 2024 23:45
Вираз «перша леді США» з’явився завдяки Доллі Медісон, яка допомогла своєму чоловікові, четвертому президенту США Джеймсу Медісону, створити політичні зв’язки та зробила Білий дім центром вашингтонського суспільства.

Сама рання відома фотографія першої леді США датується приблизно 1846 роком. Дагеротип Доллі Медісон придбала Національна портретна галерея Смітсонівського інституту (NPG) у Вашингтоні на аукціоні Sotheby’s за 456 000 доларів. Про це пише The Art Newspaper.

Знімок поповнив колекцію інших ранніх фотографічних портретів галереї, включно з найранішою фотографією президента США – дагеротипом Джона Квінсі Адамса 1843 року роботи Філіпа Хааса, який був придбаний музеєм 2017 року. На дагеротипі роботи художника та підприємця Джона Пламба-молодшого зображено першу леді Доллі Медісон у віці близько сімдесяти років.

Пламб був англійським іммігрантом, який приїхав до Америки 1821 року і через 20 років професійно зайнявся фотографією. Він відкрив студії фотографії більш ніж у десяти містах, але за кілька років, 1847 року, продав свій бізнес. Пламб також є автором найбільш раннього збереженого зображення Капітолія США.

Читати ще: Одну із найстаріших книжок у світі продали на аукціоні за понад £3 млн

Галерея Смітсонівського інституту купила фотографію Доллі Медісон на аукціоні книг і рукописів 28 червня більш ніж ушестеро дорожче за стартову ціну лота в $70 000. Колосальну суму в 456 тисяч доларів для купівлі унікального фото надали спільно секретар Смітсонівського інституту Лонні Г. Банч, Фонд пам’яті Джозефа Л. та Емілі К. Гідвіц, а також приватні спонсори.

У каталозі аукціону Sotheby’s цей лот описаний як «одна з надзвичайно небагатьох збережених фотографій жінки, яка протягом двох століть визначала, що означає бути першою леді Сполучених Штатів Америки».

«Цей артефакт надасть Смітсонівському інституту ще одну можливість розповісти більш правдиву історію Америки та пролити світло на важливу роль, яку такі жінки, як Доллі Медісон, зіграли у прогресі країни», – заявив Лонні Бранч після покупки.

На думку багатьох істориків та експертів, Доллі Пейн Тодд Медісон, вихована в сім’ї квакерів у Філадельфії, винайшла роль першої леді. Її відкритість характеру, інтелект та майстерність господині допомогли її чоловікові створити стратегічні зв’язки у політиці та зробити Білий дім центром вашингтонського суспільства.

Читати ще: Світовий рекорд: на аукціоні продали сокола за 173 300 доларів

Її вечірні прийоми по середах стали легендою під час перебування її чоловіка на посаді президента. Відомо, що Палата представників США надала їй почесне місце, коли вона виявила бажання бути присутньою на засіданнях у Капітолії. На похороні Доллі Медісон 1849 року 12-й президент США Закарі Тейлор охарактеризував її як «першу леді країни за півстоліття», що стало першим використанням висловлювання «перша леді».

Дагеротип був першою технологією фотографії, що отримала практичне застосування, яку винайшов французький художник Луї Дагером 1839 р.

Процес включає полірування листа срібної міді та обробку його світлочутливими парами перед експонуванням в камері, а потім вилучення прихованого зображення за допомогою парів ртуті та хімічної обробки. Це була найпопулярніша і найдоступніша форма створення фотографічних зображень, яка використовувалася протягом двох десятиліть і була витіснена в другій половині XIX століття дешевшими та зручнішими процесами.
Нагадаємо, першу ілюстрацію книги про Гаррі Поттера продано на аукціоні за нечувану суму. Актору ілюстрації Томасу Тейлору було лише 23 роки, коли 1997 року він вперше візуалізував головного героя культових книг Джоан Роулінг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus