USD 41.46 41.80
  • USD 41.46 41.80
  • EUR 41.50 41.70
  • PLN 10.60 10.80

Українців хочуть змусити платити податки на самобуди

26 Серпня 2021 14:29
Власникам будівель і споруд на землях державної і комунальної власності заборонять набувати права власності на них.

Узаконити самобуди можна буде лише у разі викупу земельної ділянки, на якій такий будівлю звели, пише OBOZREVATEL.

Ці нововведення прописані в законопроєкті, який розробили в Держгеокадастрі. Документ оприлюднили на офіційному сайті для обговорення.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту, в основу його розробки покладено ідею, згідно з якою все побудоване на земельній ділянці повинно бути власністю виключно власника ділянки.

Зокрема, документом вносяться такі зміни до Цивільного кодексу:

– за власником земельної ділянки закріплюється абсолютне право власності на всі зведені на такій ділянці будівлі та споруди. Зазначимо, що зараз таке право у власника землі є тільки щодо того нерухомого майна, яке зведено на ділянці ним самим;

– відкидається можливість визнавати право власності на самовільно збудовану нерухомість за рішенням суду;

– пропонується встановити, що у разі припинення права користування земельною ділянкою, на якій споруджено будинок (споруду), власник земельної ділянки має право вимагати від власника такого будинку (споруди) його знесення і приведення земельної ділянки до стану, в якому вона була до надання в користування;

– надається можливість власнику земельної ділянки або власнику розташованої на ній нерухомості вимагати продажу ділянки з нерухомістю як єдиного цілого на аукціоні (публічних торгах) із подальшим розподілом отриманих коштів між власником землі та власником нерухомості.

Ще вносяться зміни до Земельного кодексу. За ним власникам самобудів, розташованих на земельних ділянках державної або комунальної власності, надається можливість викупу таких ділянок. Надають можливість розстрочки платежу до 7 років у разі, якщо ціна земельної ділянки перевищує 500 тис. грн. Але перший платіж усе одно повинен бути не меншим за 500 тис. грн. Решта платежу вноситься щорічно рівними частинами з можливістю дострокової виплати.

Для власників житлових будинків та індивідуальних гаражів, побудованих на державних чи комунальних земельних ділянках, передбачено виняток із правила. З ухваленням законопроєкту такі ділянки перейдуть у власність господарів зазначеної нерухомості автоматично і безкоштовно.

Зараз існує два шляхи легалізації самобуду, зведеного на земельних ділянках державної та комунальної власності. Це через суд і через районні адміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
73% Показати IP 26 Серпня 2021 15:32
Оце нормально, оце красівєнько! Так їх тих буржуїнів, так!!! Диви й нам на субсидії наскребеться.
Микола Показати IP 27 Серпня 2021 06:33
Ідіойоти, скільки самобудів зведено з порушенням вимог законодавства, пожежної безпеки, вимог суміжних ділянок, а тепер давайте узаконимо це

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus