USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Українцям радять самостійно відкладати гроші на старість і готуватися працювати, скільки зможуть

31 Травня 2024 23:04
Через демографічні проблеми держава не зможе платити високі соціальні пенсії, тому українцям варто вже зараз відкладати кошти на життя після виходу на пенсію і готуватися працювати стільки, скільки буде можливо.

Про це перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак розповіла в ефірі телеканалу «Еспресо», передає Цензор.НЕТ.

Вона запевнила, що держава продовжуватиме платити пенсії із солідарної пенсійної системи, проте вони будуть невеликими.

«Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай в європейських країнах – це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона здійснює накопичення під час життя», – сказала заступниця міністра.

Марчак зауважила, що у США солідарних пенсій взагалі немає і громадяни мають накопичувати кошти для життя на пенсії самостійно.

Читати ще: Україна через 15 років не зможе виплачувати пенсії, – Шмигаль

«В Україні ми маємо побудувати три елементи пенсійної системи: солідарні пенсії вже є... Крім того, нам треба починати роботу над запровадженням загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи, бо демографічна ситуація у нас вже зараз дуже критична. У нас сьогодні один платник податків забезпечує пенсію для одного пенсіонера. Надалі ситуація, скоріше за все, буде погіршуватися», – розповіла посадовиця.

Тому вона рекомендувала українцям вже зараз почати відкладати додаткові кошти на пенсію і готуватися працювати, поки це буде можливо.

«Тому перше – здійснювати накопичення для самого себе, навіть поки немає ще накопичувальної обов’язкової системи, накопичувати на свій власний рахунок», – порадила заступниця міністра.

«Друге – ми маємо бути країною активного довголіття. Тобто ми маємо бути зацікавлені і маємо бути спроможні працювати так довго, як ми зможемо. Загальний пенсійний вік в Україні соьгодні коливається від 60 років до 65. Часто ми маємо ситуацію, коли люди достроково виходять на пенсію. Але як суспільство ми маємо готуватися до того, що кожен з нас заробляє собі на життя, є активним економічно, соціально так довго, як може, і виходить на пенсію вже справді тоді, коли фізично не може себе забезпечувати», – додала Марчак.

У квітні 2024 року Верховна Рада провалила голосування у першому читанні за законопроєкт № 9212 про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення, ініційований депутатами від «Слуги народу». Спочатку він передбачав запровадження вже з 2024 року другого рівня пенсійної системи – обов’язкових накопичувальних пенсій, які на першому етапі співфінансуватиме держава.

У вересні минулого року прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що влада планує запустити накопичувальну пенсійну систему у 2025 році.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що Мінфін підтримує запровадження накопичувальних пенсій, але має застереження щодо спроможності профінансувати ці зміни під час повномасштабної війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 31 Травня 2024 23:21
Клас! Треба цю владу якомога довше протримати! Здобули! Початок гарний є.
ABC Показати IP 31 Травня 2024 23:23
Держава не хоче виконувати свої соціальні гарантії. А ви, Петро та Іван, ідіть та воюйте за неї. На старості залишитеся із голим задом. До речі, пані міністерка бреше (а хто б сумнівався?), що у США немає соціальної пенсії. Вона є. Невелика, максимум десь 1200, але є. І для того, щоб її заробити, потрібно пропрацювати 10 років (40 поінтів), а не все життя вкалувати, як у нашій незламній.
123 Показати IP 31 Травня 2024 23:29
а які солодкі обіцянки-цяцянки були напередодні виборів. Як казав тоді пан Зе : " я зроблю усе щоб українці більше ніколи не плакали"
Андрій до 123 Показати IP 2 Червня 2024 11:45
"... Я зроблю все, щоб українці більше ніколи не плакали... " Сказано - зроблено. Робиться все, щоб не було кому плакати, щоб побільше вимерло та на війні загинуло... !
Патрiот Показати IP 31 Травня 2024 23:37
Ну дебiли. Дiти при владi. Гнати в шию.
р Показати IP 31 Травня 2024 23:39
Прикольна держава !кріпосне право Київська Русь 16-й вік холоп повинен тільки податки платити і на війну ходити ,без дозволу баріна не міг переміщатися нікуди.
Чиновникам Показати IP 31 Травня 2024 23:51
Нашим можновладцям варто бути уважними та на сторожі, щоб не вийшло так, що ту саму Тису штурмувати уже будуть вони втікаючи від людей, бо що посієш, те й пожнеш...
Анонім Показати IP 1 Червня 2024 03:24
Зате чесно.
70 Показати IP 1 Червня 2024 09:55
Можна говорити багато, але ми самі їх вибрали! Ми хотіли жити в соціально захищеній атмосфері у демократичній державі, однак захотіли щоб кораблем керували не професійні капітан, мічман і тд, шоумени, які смішили людей і нічого іншого не вміють!
волиняка Показати IP 1 Червня 2024 10:31
Звести зарплати суддів та інших кастових пенсіонерів до загальної соціальної. Тоді вистачить на всіх!!!!!
Лілія Степанівна Показати IP 1 Червня 2024 11:18
Здавалося б все просто: 1) Податок 10% від чистого прибутку... 2) Накопичувальна пенсійна система із правом успадкування... 3) Страхова медицина.... ....але ж....або не розуміють....або не хочуть...таке запроваджувати...
Картопля Показати IP 1 Червня 2024 22:16
60+ відсотків економіки в тіні. Ще хтось, чимось незадоволений? В дзеркало погляньте.
Андрій до Картопля Показати IP 2 Червня 2024 11:57
Ну, а чому в тіні ? Хіба не вони своїми недолугими законами спонукають людей у тінь йти ? Ось зараз, наприклад, ніхто з молодих чоловіків не хоче офіційно Працевлаштовуватись бо все через військкомат. І не всі роботодавці хочуть офіційно працевлаштовувати, бо згідно нового закону, їм треба працівників до ТЦК направити. І це тільки 1 фактор, а скільки їх ще є в цілому ???
Андрій Показати IP 2 Червня 2024 11:22
Оце довбой...би. Ми будемо з бюджету мільйони пиз...ти, а ви за свою старість думайте ! Ви спочатку дайте можливість людям працювати і нормально заробляти, щоб було з чого на ту старість відкладати ! Люди і так ледве кінці з кінцями зводять і ще й донатять і військовим помагають, а ці ушльопки то військовий збір піднімимо, то ціну на електрику, то ще щось... З чого на ту старість відкладати ? Людям за комунальні не вистачає розрахуватися, борги ростуть. На роботу - з роботи спокійно не можливо добратися ТАК виловлює, а ви думайте про свою старість. Уйоб...и зелені.
Анонім Показати IP 11 Червня 2024 10:21
відкладайте, але інфляція все що відклали з'їсть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus