USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.75
  • PLN 10.66 10.84

Українці в 17 років мають стати на облік одним із двох шляхів. Законопроєкт

Сьогодні 11:29
Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт, згідно з яким громадяни України чоловічої статі в 17 років мають стати на облік призовників одним з двох шляхів.

Йдеться про проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей взяття громадян України на військовий облік призовників та їх медичного огляду під час проходження ними базової загальновійськової підготовки (№ 12076), пише УНІАН.

Законопроєктом пропонується встановити, що щороку з 1 січня до 31 липня громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, беруться на облік призовників з внесенням відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Читати ще: На Волині судили чоловіка, бо не прийшов у ТЦК стати на військовий облік

Це відбувається шляхом проходження електронної ідентифікації та уточнення своїх персональних даних засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України; особистого прибуття до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з поданням необхідних документів, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

У чинному ж законодавстві встановлено, що щороку протягом січня – березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років.

Поважними причинами не проходження електронної ідентифікації та/або неприбуття до ТЦК та СП є, зокрема, хвороба громадянина та проживання (перебування) під час дії особливого періоду на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, де ведуться бойові дії.

Водночас встановлюється, що громадяни, які не стали на військовий облік призовників у необхідний період, беруться на військовий облік призовників лише після особистого прибуття до ТЦК та СП з одночасним притягненням до відповідальності згідно із законом, за умови досягнення ними 18 річного віку, крім випадків, які вважаються поважними причинами.

Читати ще: В Україні змінили порядок проходження ВЛК

Як відомо, в Кодексі України про адміністративні правопорушення встановлено, що порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. грн до 25 тис. 500 грн).

Серед іншого, законопроєктом пропонується встановити, що жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, і які виявили бажання проходити базову військову службу, безпосередньо перед направленням для проходження базової військової служби за їхньою заявою беруться на військовий облік призовників. Після проходження базової військової служби звільнені з військової служби жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Зелений Гумовий Показати IP Сьогодні 12:30
Смердів порахувати і до рушниць.
ОДІН Показати IP Сьогодні 13:57
А ЗВІДКИ В НЬОГО 17000 ГРИВЕНЬ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus