USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.45 10.62

Українці повинні заплатити податок за автомобіль: хто і скільки

7 Жовтня 2020 08:30
Українці, які володіють автівками вартістю від 375 мінімалок, раз на рік повинні платити фіксований податок – 25 тисяч гривень.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Якщо раніше транспортний податок платили залежно від об’єму двигуна, зараз методику ускладнили. Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства до 1 лютого опублікує на своєму сайті список машин, за які доведеться платити додатково. Також чиновники розробили спеціальний калькулятор, який дозволяє розрахувати вартість машини.

Недоліків такої методики кілька. Можлива технічна помилка, при якій відомство з якоїсь причини може «забути» згадувати деякі рідкісні авто. Крім того, ускладнилася задача і для українців – якщо повідомлення не прийшло, самостійно дізнатися, потрібно платити чи ні, складно.

Автоюрист Денис Коваленко розповідає: платники податків звільняються від відповідальності в разі, якщо з якоїсь причини не отримали «лист». Але з іншого боку податківці мають право протягом трьох років нарахувати несплачену суму. Так, якщо не заплатили в цьому році через неуважних податківців, цілком можливо, що в наступному доведеться платити в подвійному розмірі.

Отже, розмір податку становить 25 тисяч гривень. Платити за новими правилами потрібно тим:

- чий автомобіль не старше 5 років;

- вартість машини – від 375 мінімалок (в 2020-му це 1,7 млн грн).

А якщо не платити податок?

Якщо ж не заплатити протягом 60 днів, сума податку буде рости. Якщо заплатити в перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%. Крім того, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так звана податкова застава).

Користуватися машиною можна і в заставі, але продати або подарувати її не вийде. Більш того, податківці мають право стягнути автомобіль, продати його, з отриманої суми отримати платіж, а здачу повернути вже колишньому власнику автомобіля. Правда, така ситуація – велика рідкість. Найчастіше боржники після податкової застави відразу ж платять за рахунками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Остап Вакарчук Показати IP 7 Жовтня 2020 08:50
Якщо дійсно ця норма закону не на словах, а на ділі буде існувати, то я рахую влада правильно зробила. А то українська бідота понавозила із-за кордону списаний хлам та всякий металобрухт, що називається автомашиною і своїми вихлопними газами забруднюють навколишнє середовище.
Тану до Остап Вакарчук Показати IP 7 Жовтня 2020 09:49
Брухт понавозила бідота і платити вона не повинна, а лише та "бідота" яка "покупляла" дорожезні свіженькі авто в салонах.
Отож до Остап Вакарчук Показати IP 7 Жовтня 2020 12:04
А ви самі хоч зрозуміли про що йдеться в статті та що самі написали? Брухт понавозила бідота і платити вона не повинна, а лише та "бідота" яка "покупляла" дорожезні свіженькі авто в салонах.
Пилип Орлик Показати IP 7 Жовтня 2020 09:32
Це я бачу податок для багатих, хто має дорогу автомашину. А ще треба зробити податок для бідних, хто має дешеву стару автомашину, якій більше 10-15-25 років, і яка своїми вихлопними газами забруднює навколишнє середовище. Як написав (попередній читач Остап Вакарчук), я з ним згідний.
Вася Показати IP 7 Жовтня 2020 10:19
Цей податок дискримінація за майновим станом, чого людина яка заробила на хорошу автівку, заплатила всі податки з ії розмитнення, пенсійний збір (це взагалі абсурд). Має ще викласти по 25к в рік? Просто тому, що вона багатша за інших? І чого людина яка купила машину за 1.6млн не платить його а за 1.7млн вже платить, введіть для всіх або скасуйте. І не пишіть мені про прокурорів, депутатів і тд, це окреме питання де вони взяли бабки і не стосується чесних людей (уявіть такі дійсно є в Україні)
андрій до Вася Показати IP 7 Жовтня 2020 11:26
Вася, 1.7 мільйона це 60 тисяч долларів, це ціна під ключ зі всіма ремонтами нормальної квартири в новобудові, покажи мені таких чесних людей які за чесні 60 тисяч баксів купляють собі автівки? Їх чесних в природі бути не може в нашій Україні. В Америці середньостатистичні американці на набагато дешевших їздять...
Гаргола Д.М., м. Луц Показати IP 7 Жовтня 2020 11:40
Не треба тут нам розказувати, що в Україні ще залишились ну дуже чесні люди, прям найчесніші. Не повірю ніколи в житті, що той, хто хай буде він підприємцем фізичною особою - купив автомобіль за 1000000 грн., то придбав авто за чесно зароблені гроші, і в цього підприємця на підприємстві всі працівники хто на нього працює - офіційно влаштовані, є записи в трудових книжках, всі працівники отримують прозору через бухгалтерію - зарплату, йдуть кожного року у відпустку з виплатою зарплати та користуються всіма пільгами і забезпечені всіма соціальними виплатами. Ніколи цьому не повірю, що підприємці мільйонери прозоро платять податки до бюджету країни. Я навіть зараз не беру до уваги тих багатіїв, які мають не один чи два мільйони щомісячного прибутку, а мають десятки, сотні та тисячи мільйонів щомісячного прибутку. Ці багатії тільки те й роблять, що придумують афери, як не платити податки, а робити вигляд, що платиш. Понароблюють одномісячних, двомісячних, трьохмісячних підприємств, які наберуть у банків кредитів та тільки тим і займаються аби гроші не платити до бюджету. Потім раз і фірма банкрут, судове рішення на користь підприємця і виконавче провадження. А майно, яке можна було б стягнути на користь банку чи держави з цього керівника підприємства не має.
Дзвоніть на 102 Показати IP 7 Жовтня 2020 12:35
Державна податкова служба України затвердила реєстр великих платників податків на 2021 рік. До нього в Україні увійшли 1375 суб’єктів господарювання. Порівняно з реєстром на 2020 рік кількість підприємств скоротилася на 254 платника.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus