USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Українці перевершують очікування, – Столтенберг про контрнаступ ЗСУ

7 Вересня 2023 13:42
Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявив, що українці перевершують очікування під час здійснення наступу на півдні, але союзникам не можна забувати про надання підтримки Україні.

Як передає УНІАН, про це Столтенберг сказав під час спільного засідання комітету з питань закордонних справ і підкомітету з питань безпеки і оборони в Європейському парламенті.

«Ви дійсно маєте пам’ятати, що ніхто ніколи не казав, що це буде легко. Цей наступ. Було чітко сказано, що це буде кривавий, складний і важкий наступ. Оскільки ми побачили, що росіяни підготували ряди оборонних ліній з окопами, перешкодами для бойових танків «зуби дракона» і замінуваннями. Величезну кількість мін. Навряд чи коли-небудь в історії ми бачили більше мін на полі бою, ніж ми бачимо сьогодні в Україні», – наголосив Столтенберг.

Тож, як підкреслив генеральний секретар Альянсу, було очевидно, що наступ українців буде надзвичайно складним.

«Але українці вирішили розпочати наступ, бо вони збираються звільняти свою землю, і вони здобувають успіх. Не так, імовірно, як ми сподівалися, але вони поступово завойовують позиції. Близько ста метрів на добу. А це означає, що коли українці здобувають позиції, росіяни втрачають їх», – відзначив Столтенберг.

Він сказав, що це стало можливим завдяки мужності, волі, зобов’язанню і налаштованості українських солдатів.

«Ми маємо пам’ятати про відправний пункт: що російська армія раніше була другою найсильнішою у світі. І тепер російська армія друга найсильніша в Україні. І це вражає зі сторони українців», – заявив генеральний секретар Альянсу.

Також, за його словами, на самому початку, коли Росія здійснила повномаштабне вторгнення, більшість експертів казали, що Київ впаде впродовж днів, а Україна – впродовж тижнів.

«Українці довели, що експерти помилялись», – наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що українці відвоювали північ країни біля Києва, схід біля Харкова і потім велику територію на півдні, у тому числі біля Херсона.

«Реальність така, що українці насправді знову і знову перевершують очікування. Ми маємо пам’ятати про наші зобов’язання. Наше зобов’язання – підтримувати їх, давати їм поради. Але на полі бою складні рішення мають ухвалювати українські командири і солдати. Ми не можемо сидіти у Брюсселі у штаб-квартирі НАТО чи Європейського Союзу і говорити їм як воювати», – заявив Столтенберг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus