USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

Українським педагогам зарахують до стажу роботу за кордоном: деталі

Сьогодні 20:55
Українським педагогам та науково-педагогічним працівникам зараховуватимуть до стажу період, коли вони працювали на педагогічних посадах за кордоном. Відповідне рішення Кабінет міністрів України затвердив 3 вересня.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Що зміниться для педагогів та науковців

Раніше час роботи на посадах педагогічних і науково-педагогічних працівників за кордоном зараховувався до стажу педагогічної діяльності для виплати надбавки за вислугу років, якщо це було передбачено міжнародними угодами (договорами). Але існують країни, з якими Україна не має таких угод, і тому робота за кордоном не враховувалася в стаж.

Водночас після 24 лютого 2022 року кількість країн, де працевлаштовані українські педагоги та науковці, значно зросла.

До сьогодні працівникам, які після повернення в Україну працевлаштувалися на педагогічні чи науково-педагогічні посади, не зараховувався час роботи за кордоном до стажу для виплати надбавки за вислугу років.

Читати ще: ООН цьогоріч оплатить харчування 160 тисяч українських дітей у школах

У МОН наводять приклад, коли до початку повномасштабної війни в Україні вчитель із 17-річним педагогічним стажем працював у школі в Бердянську та отримував надбавку 20%. Після вимушеного переїзду до Люксембургу він пропрацював три роки вихователем у муніципальній школі. Повернувшись до України після завершення війни і знову влаштувавшись на педагогічну посаду, ці три роки роботи за кордоном зарахують у його стаж. Відповідно, його надбавка збільшиться з 20% до 30% посадового окладу.

Як отримати надбавку

Педагогічні та науково-педагогічні працівники закладів і установ освіти мають право на щомісячну надбавку за вислугу років, яка залежить від стажу роботи:

- понад 3 роки – 10% посадового окладу;

- понад 10 років – 20% посадового окладу;

- понад 20 років – 30% посадового окладу.

Читати ще: Затверджено нові рекомендації щодо оцінювання учнів 5-9 класів, – МОН

Час роботи за кордоном буде зарахований до стажу педагогічної роботи за умови надання підтверджувальних документів, таких як трудовий договір або угода. Це правило діятиме під час воєнного стану та протягом одного року після його завершення.

До стажу також будуть зараховані періоди, коли працівники фактично не виконували своїх обов’язків, але за ними зберігалося місце роботи та заробітна плата (повністю або частково).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus