USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Українські експерти встановили іранську компанію, яка виробляє «Шахеди»

10 Грудня 2023 10:03
Ударні безпілотники типу «Shahed-131\136», якими Росія атакує Україну з вересня 2022 року, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

«Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням «Герань-2» ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу «Shahed-136». Інший вилучений зразок під назвою «Герань-1» ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе «Shahed-131». Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран.» – йдеться в листі-відповіді.

Водночас у листі немає висновків щодо ударних безпілотників інших типів, імовірно, «Mohajer-6», «Італмас» тощо.

«Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі «Італмас», чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває», – поінформували в Офісі генпрокурора.

Читати ще: У Повітряних силах прогнозують, що взимку РФ застосовуватиме дрони в рази більше, ніж ракети

Як зазначається, це перші дані правоохоронних органів, що можуть свідчити про причетність Ірану до виробництва БпЛА. У січні цього року в департаменті протидії злочинів в умовах збройного конфлікту ОГП Суспільному повідомляли, що не можуть визначити країну-походження безпілотників, шляхи постачання, місце виготовлення та інші подробиці, однак намагатимуться це встановити.

На запитання щодо закордонних компонентів, які виявляють у дронах, прокуратура вказала, що надіслала відповідні запити до низки країн. «До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та Російської Федерації», – пояснили в ОГП.

Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) – державна авіабудівна компанія, яка належить до Організації авіапромисловості Ірану та підпорядковується міністерству оборони цієї країни, уточнює Суспільне. Вона виготовляє або обслуговує військові й пасажирські гелікоптери, літаки та безпілотники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІРУС Показати IP 10 Грудня 2023 11:44
СОЛІ НА ХВІСТ ЇМ НАСИПТЕ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus